‘Obesitas is een ongeneeslijke ziekte’

Obesitas is een chronische, ongeneeslijke ziekte die een jarenlange behandeling vergt. Dat blijkt uit de Zorgstandaard Obesitas, die alle obesitasbehandelaren, verenigd in het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON), hebben opgesteld. In de Zorgstandaard staat wat de minimale zorg is die mensen met ernstig overgewicht nodig hebben.

Volgens hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell, voorzitter van de PON, is de zorg voor obesitaspatiënten in Nederland ontoereikend. Veel obesitaspatiënten denken dat ze van hun obesitas af zijn als ze snel veel kilo’s afvallen. Helaas valt het gros weer terug in hun oude eet- en leefpatroon, waardoor ze vanzelf weer aankomen.

In de Zorgstandaard wordt zwaarlijvigen geadviseerd om een jaar lang ‘rustig’ af te vallen, waarbij ze 5 tot 10% van hun lichaamsgewicht verliezen. ‘Meer en sneller afvallen is niet realistisch’, zegt Seidell in het NRC Handelsblad.

‘De verloren kilo’s zitten er dan al snel weer aan en het leidt tot jojoën, het keer op keer aankomen en afvallen. Dat is voldoende aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.’

Obesitaspatiënten moeten in het eerste jaar een nieuwe leefstijl aanleren met meer bewegen en gezonder eten. Na dat jaar is verdere begeleiding nodig om de patiënt zijn gezondere leefstijl te laten volhouden.

Vraag is of zorgverzekeraars de obesitaszorg gaan vergoeden. Het nieuwe kabinet dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun gewicht. Als ze hulp willen bij het afvallen, is dat prima, maar dan moeten ze het zelf betalen. Het is de vraag of mensen – zeker als ze niet veel te besteden hebben – die stap zullen nemen.

Lees ook:Operatie bij obesitas goed voor het hele gezin
Lees ook:Jojoën is gezonder dan overgewicht
Lees ook:IGZ: diabetespatiënt staat onvoldoende centraal
Lees ook:Te dikke patiënt mag niet onder het mes
Lees ook:‘Focus op afvallen is ongezond’

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Obesitas is een ongeneeslijke ziekte’

  1. Hailey

    Helemaal mee eens dat een ieder zelf verantwoordelijk is voor overgewicht. Je hebt maar 1 lijf, wees daar zuinig op!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>