Oudere vrouwen krijgen zwaardere baby’s

Oudere moeders hebben meer kans om een zware baby te krijgen dan jonge moeders. Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC in Rotterdam onder 8.500 Nederlandse vrouwen. Het gewicht van een pasgeborene kan van invloed zijn op zijn gezondheid. Zo hebben zware baby’s een grotere kans om obesitas te ontwikkelen.

De deelneemsters aan het onderzoek hebben allemaal tussen 2002 en 2006 een kind gekregen. De gemiddelde pasgeborene weegt zo’n 7 pond (3500 gram). Een baby van 5 pond (2500 gram) of minder wordt gezien als licht, een zware baby weegt 9 pond (4500 gram) of meer.

Van de baby’s van de onderzochte vrouwen was één op de twintig licht en één op de twintig zwaar. Maar liefst 10% van de onderzochte vrouwen boven de 40 jaar kreeg een zware baby. Van de moeders onder de 25 jaar was dat maar 3%.

Baby’s die minder goed groeien in de baarmoeder, hebben meer kans op complicaties tijdens de bevalling en op hartproblemen en diabetes wanneer ze volwassen zijn. Ook hebben ze op latere leeftijd vaker last van (ernstig) overgewicht. In het Westen krijgen vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen.

Volgens de onderzoekers is het geboortegewicht van een baby afhankelijk van de afkomst, het opleidingsniveau en de levensstijl van de jonge moeder. Waarom oudere vrouwen zwaardere baby’s krijgen, weten ze echter niet. Mogelijk speelt het lichaam van de moeder een rol. Om dat aan te tonen is meer onderzoek nodig.

De wetenschappers benadrukken dat – naast leeftijd - ook andere factoren van invloed zijn op het  gewicht van de baby, zoals alcoholgebruik, roken en het gewicht van de moeder.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Oudere moeders hebben gezondere kinderen
Lees ook:Sociale klasse moeder bepaalt gezondheid baby
Lees ook:Zwangerschapsverlof belangrijk voor groei baby
Lees ook:Vitaminepil tijdens zwangerschap zorgt voor grotere baby
Lees ook:Kinderen snel achter elkaar krijgen ongezonder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>