Gen ontdekt dat ons dik maakt

Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van overgewicht. Het gaat om KLF14, een gen dat volgens Britse wetenschappers het cholesterolniveau en het gedrag van genen in vetcellen bepaalt.

De wetenschappers ontdekten het gen na het analyseren van 20.000 genen in de vetstalen van 800 vrouwelijke Britse tweelingen. KLF14 wordt enkel door de moeder overgedragen. Het blijkt de genen die van invloed zijn op het BMI, cholesterol en de hoeveelheid insuline en glucose, te controleren.

Vetcellen spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. Ze kunnen ons vatbaarder maken voor aandoeningen als overgewicht, obesitas, diabetes en hartziekten.

De onderzoekers hopen meer genen te vinden die een directe invloed hebben op de vetcellen. Mogelijk kunnen in de toekomst medicijnen ontwikkeld worden die deze genen aanpakken, waardoor een groot aantal aandoeningen voorkomen of behandeld kunnen worden.

Bron: Scientias

Lees ook:Overgewicht lijkt toch genetisch bepaald
Lees ook:Genen achter belangrijke ziektes ontdekt
Lees ook:Bosbessen gaan de strijd met overgewicht aan
Lees ook:Oorzaak obesitas bij kinderen mogelijk genetisch
Lees ook:Defect gen oorzaak van eeuwige honger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>