Oorzaak obesitas bij kinderen mogelijk genetisch


Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge zeggen dat ze een genetische oorzaak hebben gevonden voor extreme obesitas bij kinderen.

De onderzoekers bestudeerden de genen van 300 kinderen met ernstig overgewicht. Ze zochten vooral naar dubbelingen en ontbrekende stukjes gen.

Zij ontdekten een sterk verband tussen het ontbreken van een deel van chromosoom 16 en obesitas op jonge leeftijd. Mensen bij wie een stukje van het chromosoom ontbrak, hadden een sterke drang om te eten en kwamen heel makkelijk in gewicht aan.

Volgens de wetenschappers hebben de bevindingen grote gevolgen voor de wijze waarop er naar ernstig overgewicht bij kinderen wordt gekeken. Dat wordt namelijk nog al eens als kindermishandeling gezien.

Sommige kinderen uit de studie met een chromosoomafwijking waren al uit huis geplaatst omdat het vermoeden bestond dat de ouders hen met opzet overvoedden. Zij zijn naar aanleiding van de testresultaten weer terug naar huis gekeerd.

‘De studie toomt aan dat ernstig overgewicht gezien moet worden als een serieuze medische kwaal die wetenschappelijk onderzoek verdient’, aldus dr. Sadaf Faroogi.

Het aantal kinderen met obesitas neemt wereldwijd al jarenlang toe. Hoewel de toename vooral toe te schrijven is aan een ongezonde leefstijl en andere omgevingsfactoren, kunnen genen een belangrijke rol spelen bij de vraag hoe het komt dat sommige mensen dikker worden dan anderen.

Het onderzoek verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Bron: University of Cambridge

Lees ook:‘Genen zijn slecht excuus voor overgewicht’
Lees ook:Defect gen oorzaak van eeuwige honger
Lees ook:Gen ontdekt dat ons dik maakt
Lees ook:Overgewicht lijkt toch genetisch bepaald
Lees ook:Dun zijn is vaak genetisch bepaald

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>