‘Genen zijn slecht excuus voor overgewicht’


Mensen die genetische aanleg hebben om dik te worden, hoeven niet langer hulpeloos met de armen over elkaar te zitten. Met wat meer beweging kun je wel degelijk wat aan je overgewicht doen, blijkt uit Brits onderzoek.

Mensen die over één of meer van de 12 bekende ‘vet-genen’ beschikken en daardoor meer kans op obesitas hebben, kunnen die kans met maar liefst 40% terugbrengen als ze dagelijks aan lichaamsbeweging doen.

En nee, je hoeft helemaal niet uren in de sportschool door te brengen of marathons te lopen, zeggen wetenschappers van de Medical Research Council and the University of Cambridge. Gewoon met de hond wandelen of tuinieren is voldoende.

De wetenschappers hielden van 20.000 volwassenen bij hoeveel ze aan lichaamsbeweging deden. Ook bestudeerden ze hun DNA, op zoek naar genen die verbonden zijn aan gewichtstoename en obesitas.

Ze ontdekten dat matig bewegen het effect van de ‘vet-genen’ vermindert. Hiermee behoort het excuus ‘dat overgewicht nu eenmaal in de familie zit’ definitief tot het verleden, menen de Britten.

Hoofd-onderzoeker Dr Ruth Loos: ‘Zelfs de mensen die genetisch gezien het hoogste risico op obesitas hebben, kunnen hun gezondheid verbeteren door dagelijks te bewegen. We zijn dus geen slaven van onze genetische bouw.’

Bron: The Sun

Lees ook:Gen ontdekt dat ons dik maakt
Lees ook:Oorzaak obesitas bij kinderen mogelijk genetisch
Lees ook:‘Kiem voor kanker al jong gelegd’
Lees ook:‘Bewegen is goed bij kanker’
Lees ook:Overgewicht lijkt toch genetisch bepaald

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>