Slimme pil tegen darmziekten en overgewicht

Darmziekten zoals de ziekte van Crohn kunnen in de toekomst effectiever behandeld worden. Groningse wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt medicijnen gericht in de dikke darm af te geven. Darmziekten zoals collitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kunnen hierdoor wellicht effectiever behandeld worden.

Ook kan de techniek overgewicht helpen bestrijden en kunnen medicijnen die nu nog geïnjecteerd moeten worden, in pilvorm worden toegediend. Apotheker Reinout Schellekens promoveert 23 september 2011 op dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Medicijnen zijn er in allerlei verschillende vormen: als pil, zalf, injectie, spray, enzovoort. Al die verschillende toedieningsvormen hebben als doel de werkzame stof zo gericht mogelijk af te geven. Maar sommige delen van het lichaam, waaronder de dikke darm, zijn met medicijnen moeilijk te bereiken.

Medicijnen die als tablet of capsule worden toegediend, komen meestal al in de maag vrij en worden vervolgens in de dunne darm opgenomen in het bloed. Zij bereiken de dikke darm daardoor nauwelijks.

Schellekens heeft met zijn team een beschermende laag (coating) ontwikkeld, die ervoor zorgt dat het uiteenvallen van de capsule of tablet wordt uitgesteld tot in het laatste stukje van de dunne darm en het begin van de dikke darm.

Dergelijke coatings bestonden al wel, maar die werkten nog niet optimaal. Promovendus Reinout Schellekens: ‘Medicijnen afgeven in de dikke darm is de heilige graal voor farmaceuten, zou je kunnen zeggen. Wij zijn die heilige graal inmiddels heel dicht genaderd.’

De wetenschappers denken dat met de nieuwe ColoPulse-techniek ook overgewicht bestreden kan worden. Met de techniek kunnen kleine hoeveelheden vet rechtstreeks naar het laatste segment van de dunne darm worden getransporteerd. Zodra het onverteerde vet daar vrijkomt, geven de darmen het signaal af dat de spijsvertering overbelast is, waardoor het hongergevoel afneemt. In combinatie met dieet kan dit een succesvolle behandeling van overgewicht zijn.

Tot slot biedt de techniek mogelijkheden in de strijd tegen onder meer reuma, kanker en suikerziekte. Schellekens: ‘Medicijnen tegen deze ziekten zijn gebaseerd op eiwitten. Nu moeten deze middelen nog als injectie worden toegediend, omdat ze anders in de maag worden verteerd. Straks kunnen patiënten ze wellicht als capsule innemen, zodat ze via de dikke darm in de bloedbaan worden opgenomen.’

Bron: RUG

Lees ook:Onderzoek naar nut van screening dunne darmkanker
Lees ook:Gericht medicijnen toedienen met magneetpil
Lees ook:Een reisje door de darmen
Lees ook:Maagband helpt extreme dikkerd niet
Lees ook:Nieuwe operatietechniek voor patiënten met extreem overgewicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>