Overgewicht grootste veroor­zaker van leververvetting


Niet alcohol, maar overgewicht is de belangrijkste veroorzaker van leververvetting. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum onder 2300 Nederlanders van 45 jaar en ouder.

Bijna 1 op de 3 Nederlanders lijdt aan leververvetting. Een vette lever is op zichzelf goedaardig. Het wordt pas ernstig als er littekens ontstaan die levercirrose kunnen veroor­zaken.  De leverfuncties worden dan aangetast en er kan leverkanker ontstaan.

Alcohol speelt zelfs nauwelijks een rol. Onderzoeksleider Jeoffrey Schou­ ten van de afdeling Maag­, Darm­ en Leverziekten maakt duidelijk dat er hoop is voor mensen met de aandoening. ‘Afvallen en meer bewegen. Dan is de lever binnen een mum van tijd weer normaal. Als er ernstige littekens zijn ontstaan als gevolg van de vette lever, lukt dat helaas niet meer. De schade is dan blijvend.’

Schouten en zijn collega Edith Koehler onderzoeken de komende tijd of een vette lever risico oplevert voor het ontstaan van hart­ en vaatziekten.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Alle soorten alcohol vergroten kans op borstkanker
Lees ook:‘Patiënten lopen onnodige risico’s bij gebruik pijnstillers’
Lees ook:Live leveroperatie in de bioscoop
Lees ook:Whisky net zo goed voor je hart als wijn
Lees ook:Nederlander niet alert op signalen darmkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>