Nederlander niet alert op signalen darmkanker


Het begint een beetje oud nieuws te worden, maar Nederlanders letten nog altijd niet op signalen die op darmkanker kunnen wijzen.

Klachten zoals bloed bij de ontlasting, het gevoel hebben dat de darm niet volledig leeg is na toiletbezoek of een veranderd ontlastingspatroon, kúnnen wijzen op een poliep of een (beginnende) tumor in de darm.

Maar voor veel mensen zijn die signalen geen reden om naar de huisarts te gaan, zo blijkt uit een publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

Jaarlijks wordt bij ruim 11.000 Nederlanders de diagnose ‘dikkedarmkanker’ gesteld en overlijden er 4.500 aan de ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede meest voorkomende vorm van kanker in ons land.

Het is van levensbelang dat mensen weten met welke klachten ze naar de huisarts moeten gaan. Dit geldt vooral voor mensen boven de 50 jaar.

Want darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt.

Professor dr. Ernst Kuipers hoofd van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten en de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, benadrukt dit: “Vroege stadia van darmkanker zijn nog vrij eenvoudig te behandelen. Maar op het moment dat de ziekte meer voortgeschreden is, nemen de mogelijkheden van behandeling en ook de kans op genezing heel snel af. Op tijd naar de dokter gaan bij de alarmsignalen is heel relevant.”

Toch blijkt uit het onderzoek van de MLDS dat de kennis van de gemiddelde Nederlander over darmkanker nog onder de maat is, zeker wat betreft de alarmsignalen. Het gevoel dat de darm niet leeg is na toiletbezoek bijvoorbeeld, is voor slechts 18 % van de ondervraagden reden om naar de huisarts te gaan. En meer dan de helft gaat niet naar de huisarts bij een verandering in de stoelgang.

Via de website www.darmkanker.info tracht de Maag Lever Darm Stichting de kennis over darmkanker te vergroten. Je vind hier ook alle risicofactoren en alarmsignalen die kunnen wijzen op darmkanker of een voorstadium ervan.

Bron: MLDS

Lees ook:Start Darmkankermaand: kijk achterom!
Lees ook:‘Volg jij je onderbuikgevoel?’
Lees ook:Eet jij wel genoeg vezels? Doe de Vezeltest!
Lees ook:Lachen op het toilet met eerste Nederlandse WC Doeboek
Lees ook:Gezondheidsklachten niet altijd reden voor doktersbezoek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>