‘Volg jij je onderbuikgevoel?’

Rond darmkanker hangt nog altijd een beetje een taboesfeer. Daarom melden mensen die al langere tijd het vermoeden hebben dat er iets mis is, zich vaak pas in een laat stadium bij de huisarts. Een nieuwe bewustwordingscampagne moet daar verandering in aanbrengen.

Daarom is maart uitgroepen tot internationale Darmkankermaand. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is deze zeer ernstige ziekte goed te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing. Dat is de boodschap die de Maag Darm Lever Stichting (MLDS) en farmaceutisch bedrijf Roche deze maand over willen brengen.

Darmkanker is in Nederland na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Ieder jaar worden de ziekte bij ruim 11.000 mannen en vrouwen ontdekt.

Volgens  professor Ernst Kuipers, hoofd van de afdeling MDL-ziekten en de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC weten mensen opvallend weinig over darmkanker. Daarom is het belangrijk het taboe rond darmkanker te doorbreken en mensen te leren welke klachten op darmkanker kunnen wijzen en wanneer het nodig is om naar de huisarts te gaan.

Alarmsignalen bij darmkanker zijn bloed bij de ontlasting, een verandering in het ontlastingspatroon, onverklaarbaar gewichtsverlies en aanhoudende buikpijn, krampen of andere ongemakken in de buik.

Meer weten, klik dan hier

Lees ook:Nederlander niet alert op signalen darmkanker
Lees ook:Nieuwe ontdekking over ontstaan darmkanker
Lees ook:Start Darmkankermaand: kijk achterom!
Lees ook:Bevolkingsonderzoek darmkanker stapje dichterbij?
Lees ook:Oproep aan mannen: ‘bespreek het met uw huisarts’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>