Gezondheidsklachten niet altijd reden voor doktersbezoek


Hoewel meer dan 70 procent van de Nederlanders zegt zijn gezondheid belangrijk te vinden, heeft tweederde bij gezondheidsklachten wel eens meer dan een paar maandan tot zelfs een jaar gewacht om de dokter te bezoeken. Slechts 20 procent bezoekt bij klachten binnen een week de huisarts. Deze cijfers blijken uit onderzoek van Maurice de Hond.

Als belangrijkste reden voor het niet bezoeken van de huisarts geven Nederlanders aan te denken dat hun klachten meestal vanzelf weer over gaan. Een kleine 20 procent denkt dat de dokter ze toch niet kan helpen of is van mening dat af en toe ziek zijn hoort.

De Maag Lever Darm Stichting vraagt aandacht voor deze cijfers omdat deze voor de preventie van darmkanker verontrustend zijn. "Bij een ziekte als darmkanker zijn de kansen op genezing gunstig als de diagnose snel gesteld wordt. Met name door te late diagnose sterven ieder jaar nog 4500 mensen aan dikke darmkanker," aldus directeur Hans Vroom.

Het onderzoek laat verder zien dat Nederlanders vooral de huisarts bezoeken met klachten die hen direct lichamelijk beperken in hun dagelijks leven.

Bron: zorgkrant.nl

Lees ook:Nederlander niet alert op signalen darmkanker
Lees ook:Beweging vermindert kans op darmkanker
Lees ook:‘Volg jij je onderbuikgevoel?’
Lees ook:Hoe betrouwbaar is informatie over gezondheid online?
Lees ook:Het is Wereld Astmadag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>