Wat vind jij van Obese?

Wat moet je een ongelooflijke moed hebben om de strijd aan te gaan met 144 kilo aan vet in je lijf! De 40-jarige Danny Bouwman is in één jaar tijd maar liefst 154,9 kilo – meer dan de helft van de 270 kilo die hij bij aanvang van het programma woog – afgevallen. Vanavond was zijn verhaal te zien in de eerste aflevering van het afvalprogramma Obese. Wat vond jij ervan?

Ik vond het vooral intrigerend om te zien dat er opeens – na al die jaren – bij Danny toch een knop is omgegaan. Wat hij al die tijd niet kon, lukte nu wel. De strijd met de kilo’s aangaan. De kilo’s vet die zoveel leed hebben veroorzaakt. En zo veel pijn. Figuurlijke pijn om het verlies van zijn grote liefde. Want zijn liefde voor eten bleek sterker dan de liefde voor zijn vrouw.

Maar ook de letterlijke pijn bij alles wat hij deed. Want stel je eens voor dat je dagelijks 270 kilo met je mee moet dragen. Dan doet zelfs opstaan pijn. Een mooi moment in de uitzending was toen hij na 3 maanden 56 kilo was afgevallen. Dat staat gelijk aan het gewicht van Wendy van Dijk. Ze sprong op zijn rug om hem te laten voelen wat hij was kwijt geraakt!

En hoe apart was het niet om te zien hoe de ene verslaving – voor eten – werd ingeruild voor een andere, die voor sporten. Gelukkig werd Danny goed begeleid en heeft hij de balans tussen sporten en ontspanning weer teruggevonden.

Ook heel confronterend vond ik het om te zien wat vet met je gezicht doet. Het vult lijntjes en rimpels op en laat je er veel jonger uitzien dan je bent. De Danny van 270 kilo zag er veel jonger uit dat 40, maar de nieuwe Danny ziet er misschien wel uit zoals het hoort. Als een man van 40!

En nu maar hopen dat hij minimaal een jaar lang op hetzelfde gewicht blijft, want pas dan kan hij plastische chirurgie ondergaan om al het overtollige vel te dat hij heeft te verwijderen.

Volgende week deel 2 van Obese met weer een ander verhaal.

 

Lees ook:Nieuw: Obese over levensgevaarlijk overgewicht
Lees ook:Moederschap is duidelijk níet goed voor de lijn
Lees ook:Lichaam verzet zich tegen afvallen
Lees ook:‘De vrouw van 500 kilo’
Lees ook:Grootste kist voor man van 300 kilo

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Wat vind jij van Obese?

  1. Barbara*

    Fijn dat deze jongen zoveel is afgevallen.Echter maak ik mij boos omdat hij geen psychische begeleiding krijgt.Deze man krijgt straks enorme problemen en waarom ? Omdat hij in zijn hoofd denkt dat hij nog dik is naar kleding rekken toe loopt wat hem veel te groot is.Ik kan erover mee praten ben 70 kilo afgvallen en denk nog steeds dat ik heel erg dik ben.En 2 a 3 uren per dag trainen ga je op lange termijn niet vol houden.Waarschijnlijk gaat hij het wel volhouden totdat hij geopereerd gaat worden daarna krijgt hij een terug slag.Ik ben niet helderziendend of zo maar uit eigen ervaring en ervaring om mij heen weet dat dit kan gebeuren.

    Danny heeft het top gedaan en is een mooie man of te zien!

    met vriendelijke groeten,

    Barbara Groen*

      /   Reply  / 
  2. Lia

    Ik heb het gekeken en het was helaas niet wat ik ervan had verwacht: een soort SOS Sonja XXL, maar dan (gelukkig) zonder de snerpende stem van La Bakker.

    Eigenlijk werd er nauwelijks ingegaan op de problemen die aan Danny’s eetverslaving (want een eetverslaving doet wat dat betreft echt niet onder voor een alcoholverslaving, met als groot verschil dat je de alcohol op een gegeven moment af kunt zweren, maar dat gaat met eten wat moeilijker). In plaats daarvan werd hij op een regime gezet van 2 uur sporten per dag en pas toen hij leek de eetverslaving in te ruilen voor een sportverslaving werd zijdelings zijn probleemgedrag aangestipt.

    Je kunt je afvragen of 2 uur sporten per dag iets is wat hij ook op de lange termijn gaat volhouden. Daarnaast is 50 kilo afvallen in 90 dagen wel heel erg snel: dat heeft meer weg van een crash-dieet, dan van op een verantwoorde manier afvallen (hooguit een pond a een kilo per week).

    Ik vond Danny een sympathieke, open en eerlijke vent, dus ik hoop dat hij erin slaagt om het door hem behaalde resultaat vast te houden. Maar het programma zou pas echt eerlijk zijn als ze de deelnemers na een jaar of na vijf jaar weer eens zouden bezoeken om te kijken of alle kilo’s er echt daadwerkelijk ook zijn afgebleven.

      /   Reply  / 
    1. Amber

      Goed idee! RTL: daar zou ik iets mee doen!

        /   Reply  / 
  3. Elise

    Ik ben het met de voorgaande berichten eens.
    Zelf ben ik 26 kilo afgevallen (en nog steeds val ik af, want er moeten er nog 20). Niet omdat ik op dieet ging, of heel veel ging sporten, maar omdat ik na jaren therapie eindelijk op een gezonde manier met spanningen om kon gaan. Omdat ik eindelijk van mezelf kon houden en al dat eten niet meer nodig had om overeind te blijven.Ik wens het Danny ook echt toe dat hij die problemen die de oorzaak zijn van zijn overgewicht kan oplossen.

      /   Reply  / 
  4. Josine

    Ik ken Danny persoonlijk en ik weet dat hij nog vier jaar lang begeleiding (nazorg) krijgt. Ook heeft hij tijdens en ook na de uitzending fysieke maar ook psychologische begeleiding. Ik heb er dan ook het volledige vertrouwen in dat hij aan een nieuw leven kan gaan beginnen. En natuurlijk zal hij moeten wennen aan z’n nieuwe levenstijl maar met alle positiviteit wat hij heeft en ook altijd wel gehad heeft gaat dat helemaal goed komen! We zijn ontzettend trots op hem en heel blij voor hem!

      /   Reply  / 
    1. Lia

      Goed te horen dat Danny 4 jaar nazorg krijgt, alleen jammer dat dat en het feit dat hij psychologisch begeleid wordt/werd tijdens het programma nauwelijks aan bod kwamen in het programma zelf.

        /   Reply  / 
      1. Amber

        Ben ik het helemaal mee eens. Dat kwam niet goed aan bod.

          /   Reply  / 
    2. Plientje

      Goed om te lezen dat er ook psychologische begeleiding is en langdurige nazorg. Heel belangrijk, dat zou in het programma iets beter uitgelicht mogen worden, zonder al te veel persoonlijke details prijs te geven.
      Ik heb enorm veel respect voor wat Danny heeft bereikt. Chapeau, ga zo door en hou vol.

        /   Reply  / 
  5. Marleen

    Ik vond het geweldig om te zien ; niet alleen het resultaat – dat er zijn mocht- , maar het hele totaalplaatje. Vooral kwam erg goed naar voren dat (extreem) dikke mensen geen domme losers zijn, maar ook gewoon intelligente, succesvolle mensen met een probleem. Warbij het aan de persoon zelf is hoeveel van zijn problemen hij op teevee wil etaleren. Dit was smaakvol en netjes gebracht.
    Natuurlijk is zoveel afvallen in zo korte tijd niet per definitie gezond en niet voor iedereen weggelegd; maar we praten hier natuurlijk wel over heel extreem gevaarlijk overgewicht, waar de risico’s van ineens gezond eten (en dat hoeft beslist GEEN crashdieet te zijn) en veel sporten (en hij WAS van huis uit een sporter) vele malen minder zijn dan van bijvoorbeeld een operatie. Vergeet niet dat een dergelijk lichaam in rust al veel en veel meer dan de normale gemiddelde 2200 calorieën gebruikt. Als je ZO zwaar bent, is het bijna onmogelijk om maar een kilo per week af te vallen.
    Al met al een boeiende inspirerende man, die ik een hele goede kans geef op de goede weg te blijven.

      /   Reply  / 
  6. Jim

    Hi Danny, ik weet niet of je dit ook leest maar ik hoop het wel.
    Als 46 jarige IT’er moest ik ook een traantje wegwerken want het is een topprestatie. Je gaat het volhouden want je wil het niet meer terug. Ik hoop dat je wel je balans kan vinden en vooral houden anders is het voor niks geweest. Heel erg veel succes gewenst.
    Blijf positief, ook jij mag er gewoon zijn als mens.

      /   Reply  / 
  7. Laila

    Ik heb gisteren ook weer gekeken naar de 2de uitzending. Wederom een heel mooi resultaat wat er is behaald. Maar ik hoop echt, dat we deze mensen na een jaar nog weer eens mogen zien hoe het dan gaat. Liefst na de operatie door de plastisch chirurg.

      /   Reply  / 
  8. Piet

    Geweldig ! Schitterend ! Ik kon mn ogen niet geloven wat ik zag. Zo’n lieve man en zo slim en dan zo afvallen! Dat die man vrijgezel is, ik hoop het niet voor hem. Danny, het gaat je goed! Groeten uit Amsterdam,

    Piet de Jong

      /   Reply  / 
  9. dick

    Danny,

    je bent voor mij een topper, je uitstraling en doorzettings vermogen is geweldig. Je ben een voorbeeld voor iedreen, als we praten over iets afvallen voor je gezondheid is dat voor vele moeilijk, maar war jij presteerd is geweldig, man wat heb jij een doorzettings vermogen.

    topper hou vast,

    groeten dick

      /   Reply  / 
  10. Angel

    Hallo allereerst even een compliment met al het afvallen. Ik ben zelf 115 kg afgevallen. Maar dit niet door eetbuien of zo maar door veel medicatie waar ik dik van werd. Maar waar ik eigenlijk hier voor geageer dat ik heb gehoord dat Danny zou zijn overleden en schrok daar zo van en kwam zo hier terecht toen ik ernaar ging zoeken.Dus mijn vraag is of iemand dit dan ook weet of dat zo is?
    En hoe het zo is gekomen als het waar is.
    Iedereen nog veel succes met afvallen en het volhouden.
    Groetjes Angel.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>