Bosbessen behoren tot de gezondste levensmiddelen die er zijn. Ze zijn een goede bron van vitamines en antioxidanten en werden daarvoor vorig jaar beloond met de maximale 100 punten in de Overall Nutritional Quality Index van de Yale University. Amerikaanse wetenschappers hebben nu aangetoond dat bosbessen het buikvet verminderen en de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte verlagen.
Daarmee worden in één keer 3 belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes aangepakt, zo meldt Reuters.
De onderzoekers van de Universiteit van Michigan gaven ratten – die heel gevoelig zijn voor obesitas – dagelijks een maaltijd verrijkt met bosbessen (in een poedervorm).
Na 90 dagen hadden ze duidelijk minder buikvet dan de ratten die een normale voeding genoten. Ook hadden de ratten een lager bloedsuikerspiegel en een lager cholesterolgehalte in het bloed.
Als de ratten een vetvrije voeding kregen, waren de resultaten nog beter.
De gezonde eigenschappen van bosbessen zouden te danken zijn aan de natuurlijke antioxidanten die erin zitten.
Lees ook:Handje noten goed voor de lijn
Lees ook:‘Aardbeien beschermen de maag tegen alcohol’
Lees ook:Nierkanker bij mannen met 50% gestegen
Lees ook:Diabetes door honger in de baarmoeder
Lees ook:Chocolade verzacht pijn (en water ook)
En wat nu? Met z’n allen masaal aan de bosbessenjam omdat een rattenproefje uitwijst dat rattenhartjes goed af zijn met bosbesjes? Laten we het er voorlopig maar op houden dat het metabool syndroom (zeg maar diabetes en hart- en vaatziekten) het gevolg is van ontstekingsprocessen met inwendig buikvet als belangrijkste haard. Ontstekingsremmende stofjes hebben daar, begrijpelijk, een remmende invloed op.