Alcoholverslaving zit in de genen

Duitse wetenschappers hebben een nieuw gen ontdekt dat een rol speelt bij alcoholverslaving. Mensen met bepaalde afwijkingen in dit CHR1-gen drinken meer en vaker.

De onderzoekers hebben twee genvarianten ontcijferd van het CRHR1-gen die de drinkgewoonten van mensen beïnvloeden. Mensen met die varianten drinken gemiddeld twee keer zo vaak als andere mensen en ze drinken dan ook meer dan anderern. De twee nu ontcijferde varianten zijn volgens de wetenschappers ruim verspreid onder de bevolking. Bij respectievelijk één op de vijf en één op de tien mensen zitten de varianten in de genen.

Bij het Duitse onderzoek zijn 600 alcoholverslaafden met verschillende drinkgedrag betrokken. Naast het CRHR1-gen zijn er nog andere genen die, samen met externe factoren, het drinkgedrag beïnvloeden.

Alcoholverslaving wordt voor 50-60 procent overgeërfd. Dat heeft onderzoek op kinderen van alcoholverslaafden die opgroeien in pleeggezinnen zonder alcoholmisbruik aangetoond. Deze kinderen hebben een drie tot vier maal zo grote kans om alcoholist te worden.

Bron: gezonderworden.nl

Lees ook:DNA voorspelt behandelsucces alcoholverslaafden
Lees ook:Verschil man en vrouw zit niet in de genen
Lees ook:Koffie drinken zit in de genen
Lees ook:Nieuwe genen voor hoge bloeddruk ontdekt
Lees ook:‘Glaasje alcohol tijdens zwangerschap kan geen kwaad’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Alcoholverslaving zit in de genen

  1. Toon

    Bij ons in de familie was dit al jaren bekend ;) .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>