Onderzoekers ontdekken waarom grapefruitsap en medicijnen gevaarlijk kunnen zijn


Niet bioflavonoïden, maar furanocumarines zijn verantwoordelijk voor de gevaarlijke interactie van grapefruitsap met bepaalde medicijnen. dat stellen onderzoekers van de universiteit van North Carolina.

Al zo'n tien jaar delen artsen hun patiënten mee geen grapefruitsap te drinken als ze bepaalde medicatie krijgen, zoals cholesterolverlagende medicijnen of medicijnen voor de bloeddruk.

Studies hebben namelijk aangetoond dat het sap ervoor zorgt dat meer van deze medicijnen in de bloedbaan terecht komt dan wenselijk, wat kan resulteren in gevaarlijke bijeffecten.

Verondersteld werd dat flavonoïden in het sap hiervoor verantwoordelijk waren, maar Paul Watkins en collegae toonden aan dat furanocumarines de boosdoeners waren.

Deze stoffen remmen het enzym CYP3A dat normaliter bepaalde medicijnen gedeeltelijk vernietigt. Gevolg is dat er meer van de medicijnen in het bloed komt.

Het onderzoeksteam verwijderde selectief alleen de furanocumarines uit het grapefruitsap en onderzocht of dat sap nog steeds de absorptie van felodipine, een anti-hypertensiemedicijn, beïnvloedde. Het bleek nu echter net zo onschuldig te zijn als sinaasappelsap.

Bron: zibb.nl

Lees ook:Enzym voor astma ontrafeld
Lees ook:Grapefruitsap versterkt werking kankermedicijn
Lees ook:Insect kan antibiotica maken
Lees ook:Behandeling borstkanker afhankelijk van leverenzym
Lees ook:Leven als wrak door combinatie van pillen

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Onderzoekers ontdekken waarom grapefruitsap en medicijnen gevaarlijk kunnen zijn

  1. Henk Mutsaers

    De aanbeveling zou moeten zijn: Bij grapefruitsap minder medicijnen gebruiken en niet andersom. Natuurlijke producten werken namelijk veel beter dan chemische medicijnen. Natuurlijke middelen geven ook geen schadelijke neveneffecten en remmen bovendien je vitamine opname niet wat vrijwel alle medicijnen wel doen!

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Natuurlijke middelen geven geen schadelijke neveneffecten en werken beter dan chemische medicijnen? Dat gaat zeker niet altijd op. Ook ‘natuurlijke’ middelen kunnen gevaarlijk (lees: giftig) zijn bij verkeerd gebruik of bij grote hoeveelheden. Niet alles uit de natuur is goed! Misschien zou je in dit geval beter eerst kunnen kijken om wat voor medicijnen het gaat en dan pas beslissen of je minder medicijnen gebruikt, dan wel stopt met het drinken van grapefruitsap. Er zijn nog veel meer andere gezonde sapjes!

      /   Reply  / 
  3. M.J.H Bloemers

    Hallo,

    Ik gebruik al enige tijd cymbalta. Verder drink ik graag een glas grapefuitsap nu is mijn vraag of de grapefruitsap de werking van cymbalta nagatief beinvloedt? Er staat niets op de verpakking van het medicijn vermeld en elders kan ik geen informatie vinden. Zou u mij hierover kunnen berichten?

    Met vriendelijke groet,

      /   Reply  / 
  4. Sonja

    Het lijkt mij verstandig als u daarvoor uw apotheker raadpleegt. Die weet daar alles van af!

      /   Reply  / 
  5. Henk Mutsaers

    beter nog is een NES scan te laten maken. meten is weten!

      /   Reply  / 
  6. Zoe

    WAT IS DAT TOCH, EEN NES-SCAN? HOE WERK DAT EN WAT KOST DAT?
    IK SLIK OOK STATINES. BIJ APOTEEK ZEIDEN ZE DAT IK DAN GEEN GRAPEFROET SAP MAG DRINKEN WANT DAT SCHIJNT GEVAARLIJK TE ZIJN, DIE KOMBINATIE.
    MAAR NU LEES IK HIER IETS ANDERS: MINDER MEDICEINEN EN GEWOON FRUIT.
    IS DIT NIET ONVERSTANDIG EN GEFAARLIJK IN COMBINATIE MET SATINES?

      /   Reply  / 
  7. Sonja

    Nes-scan?? Ik weet niet wat u bedoeld. Het is nooit verstandig om minder/meer medicijnen te slikken zonder dat eerst te overleggen met uw arts.

      /   Reply  / 
  8. Henk Mutsaers

    Even op google zoeken naar NES scan dan kun je met een therapeut of arts in je eigen regio een afspraak maken om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak van een gezondheid probleem. In de praktijk blijkt dan dat medicijnen vaak vermindert of helemaal overbodig zijn als de oorzaak eenmaal gevonden is.

      /   Reply  / 
  9. Sarah

    Hoe zit dat eigenlijk met grapefruitsap en orale anticonceptie?

      /   Reply  / 
  10. Sonja

    Volgens mij kan dat geen kwaad. Maar om het zeker te weten zou ik het aan de apotheker of je huisarts vragen.

      /   Reply  / 
  11. George

    Ik zou graag willen weten of de tydsfactor tussen het gebruik van medicijnen en grapefruitsap nog een rol speelt. Is ‘s morgens grapefruit en ‘s avonds medicijnen ook kwalijk?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>