Behandeling borstkanker afhankelijk van leverenzym


Borstkankerpatiënten die een bepaald enzym in de lever missen, hebben minder baat bij behandeling met het geneesmiddel tamoxifen en hebben daardoor een hoger risico om te overlijden aan borstkanker.

Het gaat om patiënten na de menopauze die het zogenoemde enzym (CYP2D6) in hun lever missen. Volgens Monique Bijl, apotheker in het Erasmus MC, lijkt het zinvol deze patiënten in de toekomst eerst te onderzoeken op de aanwezigheid van dit enzym. Zo kan het meest geschikte geneesmiddel worden gekozen. Zij promoveert vandaag op haar onderzoek.

Ongeveer 5 à 10% van de Nederlandse bevolking mist het leverenzym CYP2D6. Dit enzym is betrokken bij de omzetting van ongeveer 25% van alle geneesmiddelen in het lichaam.

Bij sommige medicijnen zorgt het enzym ervoor dat het middel in het lichaam wordt afgebroken, zodat de concentratie ervan in het bloed niet te hoog wordt.

Bij andere geneesmiddelen zorgt het er juist voor dat de werkzame stof wordt geactiveerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij tamoxifen.

Uit het onderzoek van Bijl blijkt dat bij patiënten die vanwege borstkanker met tamoxifen worden behandeld, maar die het enzym missen, minder baat hebben bij het geneesmiddel. Zij hebben een hoger risico om te overlijden aan hun aandoening dan patiënten die het enzym wel hebben.

Bijl denkt dat het wellicht zinvol is om in de toekomst eerst het erfelijk materiaal van patiënten na de overgang te onderzoeken op de aanwezigheid van dit enzym. ‘Op basis daarvan kan een keuze worden gemaakt voor het meest geschikte geneesmiddel in de juiste dosis voor die patiënt.’

Lees ook:Hoestdrankje voorspelt reactie op kankermedicijn
Lees ook:Gel tegen borstkanker
Lees ook:‘Grote zorgen om laaggeletterden in de apotheek’
Lees ook:Apotheker kan geneesmiddel vaak niet leveren
Lees ook:Nieuwe ziekenhuisbacterie bedreigt Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>