Apotheker kan geneesmiddel vaak niet leveren


Apothekers moeten tientallen keren per dag ‘nee’ verkopen aan patiënten om dat hun geneesmiddel niet voorradig is. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Sinds juli 2008 vergoeden zorgverzekeraars van een aantal veel voorgeschreven geneesmiddelen – zoals bloeddruk- en cholesterolverlagers – alleen nog de goedkoopste variant. Deze zogeheten preferente geneesmiddelen of voorkeursgeneesmiddelen veranderen echter zo vaak dat fabrikanten de geneesmiddelen niet tijdig kunnen leveren.

Apothekers worden dan gedwongen een vervangend middel mee te geven. Dat is op zich hetzelfde geneesmiddel, met dezelfde werkzame stof. Maar de andere naam en het andere uiterlijk kunnen bij de patiënt toch verwarring veroorzaken.

De NOS heeft berekend dat iedere dag gemiddeld tussen de 6000 en 8000  patiënten een ander geneesmiddel krijgen in de apotheek dan het door de verzekeraars voorgeschreven voorkeursmiddel.

Het zou volgens de apothekers helpen als de tijd tussen het aanwijzen van een nieuw voorkeursmiddel en het van kracht worden van die aanwijzing langer zou worden.

Bron: NOS

Lees ook:Prijs van medicijn is steeds weer een verrassing
Lees ook:Geen hogere receptvergoeding voor apotheker
Lees ook:Artsen schrijven vaker voorkeursgeneesmiddel voor
Lees ook:‘Geneesmiddelen niet altijd veilig voor kinderen’
Lees ook:‘Grote zorgen om laaggeletterden in de apotheek’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>