Geen hogere receptvergoeding voor apotheker


Het ziet er niet naar uit dat de apothekers een hogere vergoeding krijgen per verstrekt medicijn. De apothekers vinden dat dit tarief – van €7,28 per geneesmiddel – omhoog moet om het hoofd boven water te kunnen blijven houden.

Volgens de  Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), dat het bureau Conquaestor onderzoek heeft laten doen naar de inkomens van de apothekers, kan de apotheker met de receptregelvergoeding van €7,28 een norminkomen van 108.000 euro halen.

En dus adviseert de NZa aan minister Klink van volksgezondheid om het huidige tarief te handhaven. Eind november worden de tarieven voor 2010 vastgesteld.

De apothekersorganisatie KNMP eist een verhoging van de receptvergoeding met 20%. Volgens de apothekers komt de standaardapotheek dit jaar 38.000 euro te kort om de apotheker het door minister Klink vastgestelde norminkomen van 108.000 euro te bezorgen.

Maar de NZa maakt uit hetzelfde onderzoeksrapport op dat de standaardapotheek dit jaar juist 38.000 euro extra overhoudt, bovenop het norminkomen van de apotheker.

De KNMP heeft de NOS laten weten diep teleurgesteld te zijn. Volgens de NZa, die haar besluit niet wil toelichten, is er sprake van het ‘anders interpreteren van de cijfers’.

De Tweede Kamer overlegt 8 oktober met minister Klink over de kwestie. De KNMP waarschuwt nu al dat als de NZa niet gedwongen wordt op haar besluit terug te komen en alsnog het tarief verhogen, dat de kwaliteit van de zorg er onder zal lijden en apothekers personeel zullen moeten ontslaan.

De apothekers hebben de afgelopen jaren flink wat van hun bonussen moeten inleveren. Dat is het gevolg van het referentiebeleid. Dat beleid houdt in dat apotheken van een aantal veel voorgeschreven geneesmiddelen alleen nog de goedkoopst variant mogen voorschrijven.

Volgens de NZa hebben apothekers in 2008 130.000 euro moeten inleveren als gevolg van het preferentiebeleid. Dit jaar zal daar nog eens een ton bovenop komen. Volgens de apothekersorganisatie ligt dat bedrag echter 20.000 euro hoger.

Toch knap dat 2 instanties die zich baseren op hetzelfde onderzoeksrapport tot zulke andere cijfers kunnen komen!

Bron: NZa

Lees ook:Moeten we medelijden hebben met noodlijdende apotheken?
Lees ook:Apothekers strijken forse bonus op
Lees ook:Apotheker valt door de mand
Lees ook:‘Schaarste aan medicijnen dreigt’
Lees ook:Toename vervalste recepten bij apotheek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>