Moeten we medelijden hebben met noodlijdende apotheken?

Een geslaagde actie. Zo mag de apothekersorganisatie KNMP de verspreiding van het persbericht over noodlijdende apotheken afgelopen weekeinde wel noemen. Want zonder enige kritische kanttekening namen de media het persbericht gisteren over. Moeten we medelijden met de apotheken hebben?

Ik heb er een beetje moeite mee. Zoals iedereen inmiddels kan weten, hebben apothekers jarenlang hun zakken gevuld met bonussen die zij kregen voor het voorschrijven van dure medicijnen.

Uit onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vorig jaar in opdracht van het ministerie van VWS deed, bleek dat de apotheken en apotheekhoudende huisartsen in 2007 voor 780 miljoen aan bonussen en kortingen van geneesmiddelenfabrikanten ontvingen.

Bovenop hun norminkomen van 103.000 euro, verdiende de gemiddelde apotheker in 2007 nog eens 186.000 euro, fors meer dan 3 jaar eerder.

Sinds circa 2 jaar geldt het preferentiebeleid voor geneesmiddelen. Overheid en zorgverzekeraars dwingen apothekers om van een aantal veel voorgeschreven geneesmiddelen – zoals cholesterolverlagende middelen en pillen tegen hoge bloeddruk – de goedkoopste variant voor te schrijven.

Dat scheelt de gezondheidszorg veel geld. Maar de apotheker inkomsten. Veel inkomsten.

Al bij invoering van het beleid schreeuwde de KNMP moord en brand. Tientallen apotheken zouden failliet gaan door de nieuwe regels. Nu anderhalf jaar later staan er ‘slechts’ 7 apotheken aan het randje van de afgrond.

In plaats van dat de media zich afvragen hoe het komt dat deze 7 het zwaar hebben, nemen ze het klagerige verhaal van de KNMP klakkeloos over.

Want of het daadwerkelijk het preferentiebeleid is dat de apotheken nu de kop kost, of dat het slechts de laatste druppel was die de emmer deed overlopen, dat is onduidelijk. Maar zolang niemand er kritisch over bericht, horen we enkel de eenzijdige boodschap van de apothekersorganisatie.

Dus of we medelijden me de apothekers moeten hebben? Ik weet het niet… Misschien is er ook wel gewoon sprake van een stukje gezonde concurrentie.

Lees ook:Apothekers strijken forse bonus op
Lees ook:Geen hogere receptvergoeding voor apotheker
Lees ook:Klink heeft vooralsnog geen medelijden met apotheker
Lees ook:‘Schaarste aan medicijnen dreigt’
Lees ook:Toename vervalste recepten bij apotheek

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Moeten we medelijden hebben met noodlijdende apotheken?

  1. Carlo

    Neen, je hoeft geen medelijden te hebben met de apotheker. Agv de bezuinigingen komt de zorg voor de patient in de knel. Apothekers voorkomen per dag duizenden fouten in recepten en voorkomen zo dat de patient gezondheidsschade lijdt of in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Er wordt bezuinigd op personeel, dus grotere werkdruk dus meer kans op fouten. Er zijn nauwelijks landen te noemen waar de farmaceutische zorg beter is dan in NL. En de geneesmiddelkosten? De kosten per kop van de bvolking in NL behoren al jaren tot de laagste in Europa. Marktwerking? Tja, maar je kunt geen zaak laten draaien op een dubbeltje als je minimaal een kwartje nodig hebt.

      /   Reply  / 
  2. jeroen

    Medelijden met apothekers die jaarlijks met een slordige 3 tion thuiskomen? Neuh, lijkt me wat overdreven. Het gejank van de beroepsgroep is dan ook volledig onterecht. Het feit dat de overheid en verzekeraars de verplichting in het leven hebben geroepen om de goedkoopste geneesmiddelen te pushen is echter absoluut geen goede ontwikkeling! Het scheelt wel geld, maar gaat voorbij aan het feit dat sommige patienten andere middelen krijgen voorgeschreven hierdoor, terwijl ze er minder baat bij hebben, of vervelende bijwerkingen krijgen, terwijl het duurdere middel hen nooit problemen bezorgde.

    Dat de verzekeraar meer macht krijgt in de gezondheidszorg is een bijzonder onaangename ontwikkeling, als je het mij vraagt. De verzekeraar is een commercieel bedrijf, wil geld verdienen, dus veel geld binnen laten komen en weinig uitgeven. Die gedachtegang is niet te verenigen met zorgverlening. Sinds de commerciele gedachte zijn intrede heeft gedaan in de zorg en hulpverlening gaan beiden hard achteruit!

    Marktwerking hoort niet thuis in de gezondheidszorg, die taak hoort bij de overheid te liggen. Die hoort toezicht te houden op de apothekers, ziekenhuizen e.d. Als al dat volk in overheidsdienst zou treden, kun je de salariering in de hand houden en zorgen dat er kosteneffectief gewerkt wordt door realistische budgetten op te stellen.

      /   Reply  / 
  3. Jean Hermans KNMP

    Geachte mevrouw of meneeer Amber,

    Uit uw bericht maak ik op dat U ruim bemeten bent met gedateerde kennis over apotheken. Deze kennis gebruikt U, selectief, om apothekers op een venijnige wijze in de hoek te zetten. Helaas kent U de laatste financiele cijfers over de branche, zoals die uit NZA onderzoek blijken, niet.

    Ik verzoek U om het pseudoniem dat achter de naam “Amber van Pinxteren” schuilgaat te laten vallen.

    Dan kunnen we deze discussie met open vizier voeren en hoef ik niet te gissennaar U en naar uw bedoelingen.

    Jean Hermans

    Manager Beleid
    KNMP

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>