Gel tegen borstkanker

Wetenschappers hebben een gel ontwikkeld die groeiende borsttumoren laat krimpen. De gel, die dagelijks op de huid gesmeerd moet worden, zou veel minder bijwerkingen hebben als de huidige behandeling met de pil tamoxifen.

Veel patiënten slikken tamoxifen om de tumoren te laten slinken en zo de kans te verkleinen dat de kanker na een operatieve ingreep terugkeert. Ongeveer de helft van de vrouwen stop na verloop van tijd met het slikken van het geneesmiddelen vanwege onaangename bijwerkingen als misselijkheid, warmteopvliegers en gewichtstoename.

De gel bevat het zelfde actieve ingrediënt als tamoxifen, maar heeft als voordeel dat het zich concentreert op het gebied waar het wordt gesmeerd. Tamoxifen wordt geslikt en komt vervolgens via de bloedbaan in het hele lichaam terecht.

De gel wordt op dit moment onder meer in Amerika en Frankrijk getest. Professor Seema Khan die de gel in Amerika test: ‘We denken dat dit een goede oplossing is voor vrouwen die geen tamoxifen willen innemen. Doordat het via de huid wordt opgenomen, betekent dit dat slechts een kleine hoeveelheid van dit bestanddeel via de bloedstroom de rest van het lichaam bereikt. Zo komt het middel enkel waar het nodig is. Artsen hopen dat deze doorbraak betekent dat vrouwen langer de behandeling tegen kanker zullen volgen en dat dit hun overlevingskansen stimuleert.’

Uit het Franse onderzoek blijkt dat de gel even efficiënt is als tamoxifen. Bovendien hadden de deelnemers tot 9 keer minder potentieel gevaarlijk medicijn in hun bloedstroom. Als de proeven succesvol zijn, zou de gel over 3 tot 4 jaar op de markt kunnen komen.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Hoestdrankje voorspelt reactie op kankermedicijn
Lees ook:Medicijnen kunnen terugkeer borstkanker verkleinen
Lees ook:Populair borstkankermedicijn werkt soms niet
Lees ook:Grapefruitsap versterkt werking kankermedicijn
Lees ook:Nieuwe over hormoontherapie na borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>