Grapefruitsap versterkt werking kankermedicijn

Dagelijks een glas grapefruitsap zorgt ervoor dat een medicijn tegen kanker – sirolimus – driemaal zo krachtig werkt als normaal, zonder dat de bijwerkingen toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Chicago.

Dat grapefruitsap effect heeft op geneesmiddelen was al langer bekend, maar vaak werd verondersteld dat het om een negatief effect ging. Nu blijkt dat de juiste dosis – in dit geval een glas per dag – juist heel goed werkt in combinatie met de juiste hoeveelheid van het medicijn sirolimus. Die hoeveelheid is lager dan gebruikelijk, en dat betekent minder bijwerkingen én lagere kosten.

Sirolimus is een medicijn dat na een niertransplantatie voorkomt dat de nieuwe nier wordt afgestoten. Het wordt ook soms aan kankerpatiënten voorgeschreven. Het probleem is dat sirolimus zo snel door het lichaam wordt opgenomen dat het de bloedstroom vaak al heeft verlaten voordat het zijn werking heeft kunnen doen.

Aan het onderzoek deden 138 patiënten met een ongeneeslijke vorm van kanker mee. Zij werden verdeel in drie groepen: de ene groep kreeg alleen sirolimus, de tweede groep sirolimus in combinatie met grapefruitsap en de derde groep sirolimus in combinatie met het geneesmiddel ketoconazole, dat ervoor zorgt dat andere medicijnen minder snel door het lichaam worden opgenomen.

De onderzoekers ontdekten dat in de groep die alleen sirolimus kreeg, de optimale dosis 90 mg per week was. In de andere twee groepen lag de dosis veel lager. De proefpersonen die grapefruitsap dronken hadden tussen de 25 en 35 mg. sirolimus per week nodig. De hoeveelheid sirolimus in het lichaam nam daardoor met 350% toenam.

Volgens de onderzoekers slaagt grapefruitsap erin om te voorkomen dat enzymen in de ingewanden het drugmedicijn binnen een aantal uren afbreken. Het effect duurde tot enkele dagen.

De combinatie met ketoconazole bleek nog beter; kankerpatiënten hadden in dat geval maar 16 mg. sirolimus per week nodig. Toch geven de onderzoekers de voorkeur aan grapefruitsap omdat dat niet giftig is en daardoor de kans op een overdosis ook kleiner is.

Bron: CBS

Lees ook:Hoestdrankje voorspelt reactie op kankermedicijn
Lees ook:Onderzoekers ontdekken waarom grapefruitsap en medicijnen gevaarlijk kunnen zijn
Lees ook:Langer leven met een pil?
Lees ook:Roken geen invloed op chemotherapie
Lees ook:Botverlies bij borstkankerbehandeling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>