Langer leven met een pil?


Stel dat je met een pilletje zo’n 6 tot 9 jaar langer zou kunnen leven. Zou je dat dan zien zitten?

Het is misschien nog een beetje voorbarig, want zo’n pil is er nog lang niet. Maar Amerikaanse wetenschappers hebben wel ontdekt dat het stofje sirolimus, dat al in de jaren zeventig op Paaseiland werd gevonden, mogelijk een levensverlengende werking heeft.

Sirolimus wordt momenteel gebruikt in medicijnen die moeten voorkomen dat organen na een transplantatie worden afgestoten. Recent is de stof verwerkt in experimentele medicijnen ter bestrijding van tumoren.

Het was al bekend dat wormen en insecten langer leefden nadat ze sirolimus kregen toegediend. Daarom probeerden de wetenschappers – die hun onderzoek publiceerden in  het wetenschappelijke tijdschrift Nature – het nu bij bijna 2000 muizen op leeftijd.

Zij bleken 28% (de mannetjes) tot 38% (de vrouwtjes) langer te leven dan hun soortgenoten die het middel niet kregen. Omgerekend naar mensenjaren zou het betekenen dat mensen 6 tot 9 jaar langer zouden kunnen leven, mits ze geen kanker of hart- en vaatziekten hebben.

Overigens is de kans dat de levensverlengende pil op korte termijn op de markt gebracht wordt, klein. Sirolimus onderdrukt namelijk het afweersysteem van het lichaam, waardoor de kans op infecties stijgt.

Lees ook:Grapefruitsap versterkt werking kankermedicijn
Lees ook:Viagra tegen jetlag
Lees ook:Levensverwachting hiv-patiënt fors gestegen
Lees ook:Elke sigaret kost 28 minuten van je leven
Lees ook:‘Mediterraan dieet leidt tot een langer leven’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>