Hoestdrankje voorspelt reactie op kankermedicijn

Een simpel hoestdrankje kan voorspellen hoe borstkankerpatiënten reageren op het veelgebruikte medicijn Tamoxifen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam  Hierdoor zouden artsen in de toekomst de dosis van het kankermedicijn beter kunnen afstemmen op de individuele patiënt. Het medicijn zkan daardoor mogelijk beter werken. 

Veel vrouwen met borstkanker worden behandeld met Tamoxifen. Het medicijn zorgt ervoor dat de tumor minder snel groeit en de kans op uitzaaiingen kleiner wordt.

Het geneesmiddel moet door het lichaam worden omgezet naar de actieve stof endoxifen om zijn anti-kankerwerking goed te kunnen doen. In welke mate vrouwen het medicijn omzetten, is echter bij elk individu verschillend. 
 
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat hoestsiropen met de werkzame stof Dextromethorfan (in Nederland zonder recept verkrijgbaar) kunnen voorspellen hoe goed patiënten het kankermedicijn zullen omzetten.

“De manier waarop het lichaam de hoestsiroop omzet, komt grotendeels overeen met de manier waarop het lichaam Tamoxifen omzet”, zegt promovendus Anne-Joy de Graan van het Erasmus MC-Daniel den Hoed.

In het onderzoek werd aan 40 borstkankerpatiënten een kleine dosis hoestsiroop gegeven nadat ze Tamoxifen innamen. Vervolgens werd door middel van bloedmonsters gekeken hoe de hoestsiroop en het geneesmiddel in het lichaam werden omgezet. ‘De hoeveelheid van het hoestmedicijn gaf de hoeveelheid endoxifen goed aan’.

Het onderzoek kan helpen om patiënten met borstkanker een effectievere behandeling met minder bijwerkingen te geven. De wetenschappers willen nu graag onderzoeken of patiënten grotere overlevingskansen en minder bijwerkingen hebben als het medicijn beter op de individuele patiënt wordt aangepast.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Behandeling borstkanker afhankelijk van leverenzym
Lees ook:Twee behandelingen borstkanker bieden gelijk resultaat
Lees ook:Gel tegen borstkanker
Lees ook:Avocado helpt tegen borstkanker
Lees ook:Medicijnen kunnen terugkeer borstkanker verkleinen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoestdrankje voorspelt reactie op kankermedicijn

  1. Pingback: Behandeling kankerpatiënt moet ‘persoonlijker’ | INFOPLAZA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>