Fysieke problemen gaan aan ziekte van Alzheimer vooraf

Problemen met stappen en het evenwicht zijn de eerste signalen van dementie. Een verzwakte handgreep is een volgend teken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarbij tussen 1993 en 2003 2280 ouderen gevolgd werden. De resultaten werden recent gepubliceerd in Archives Internal Medicine.

Bij de start van de studie vertoonde niemand tekenen van dementie. Op het einde was dat het geval van 319 senioren, van wie er 221 de ziekte van Alzheimer hadden.

Uit het onderzoek blijkt dat senioren met de beste fysieke conditie drie keer minder kans hadden om dement te worden dan hun leeftijdgenoten met een slechte fysieke conditie. Regelmatige fysieke inspanning zou het risico op dementie met meer dan veertig procent doen dalen.

De vaststelling dat fysieke veranderingen de latere mentale aftakeling vooraf gaan, moet bevestigd worden door andere onderzoeken. Gebeurt dat, dan zouden in de toekomst eenvoudige fysieke signalen kunnen bijdragen tot de vroeger opsporing van dementie.

Bron: hln.be

Lees ook:Breintraining houdt dementie niet tegen
Lees ook:Onhandige kinderen worden dikker
Lees ook:Statines lijken te beschermen tegen geheugenverlies
Lees ook:Diabetes verhoogt kans op dementie
Lees ook:Obesitas tast ook de hersenen aan

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Fysieke problemen gaan aan ziekte van Alzheimer vooraf

  1. Maritha Slikker

    L.S
    De vraag die ik heb, gaat over dementie. Ik ben 65 jaar , goed gezond gebruik geen medicijnen, maar maak me toch veel zorgen over mijn geestelijke vermogens, vergeet geen afspraken, maar verbaal is het soms wel hopeloos, kan soms de eenvoudigste woorden niet vinden en namen van mensen en dergelijke. Mijn moeder was zeer dement en fysiek een heel gezonde vrouw tot haar 70ste

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Misschien zou u, als u zich zorgen maakt, eens met uw huisarts kunnen praten. Maar als ik uw verhaal zo lees, zou ik denken dat u zich geen zorgen hoeft te maken. Wie vergeet er nou geen namen of kan niet op een woord komen. Dat overkomt toch iedereen? Zelfs op jonge leeftijd!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>