Breintraining houdt dementie niet tegen

Het trainen van je hersenen – bijvoorbeeld door het maken van kruiswoordraadsels of sudoku’s – kan de ontwikkeling van dementie in beginsel afremmen, maar helaas niet voorkomen. Bovendien geldt dat als het verval eenmaal inzet, dit extra snel gaat. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek onder meer dan duizend 65-plussers.

Enig lichtpuntje is dat de gemiddelde patiënt met dementie minder lang ‘last’ heeft van de ziekte.

Aan het begin van de studie had geen van de 1157 deelnemers dementie. De wetenschappers hielden gedurende 12 jaar lang de mentale activiteit van de ouderen bij. Dit werd vergeleken met het wel of niet optreden van dementie en het verloop hiervan.

Mentaal gezonde ouderen bleken wel degelijk baat te hebben bij het het maken van puzzels, lezen van boeken en luisteren naar de radio. Hun mentale vermogens gingen minder snel achteruit. Maar bij mensen met dementie of Alzheimer hadden de activiteiten juist een averechts effect. Het verval van het geheugen ging bij hen extra snel achteruit.

Toch heeft het volgens onderzoeker Robert Wilson van het Rush University Medical Centre in Chicago wel degelijk zin om je hersenen tot op hoge leeftijd actief te houden. ‘Als we de totale duur van de dementie bekijken, blijkt dat bij mentaal actieve mensen de ziekte minder lang aansleept.’

Met andere woorden: mentale activiteiten zorgen ervoor dat mensen die dementie krijgen, minder lang dementie hebben. Ze krijgen het later, maar het verloopt wel sneller.

Bron: De Morgen

Lees ook:‘Slecht tandenpoetsen vergroot kans op dementie’
Lees ook:Hersenen van diabetici slinken trager dan verwacht
Lees ook:Fysieke problemen gaan aan ziekte van Alzheimer vooraf
Lees ook:Alzheimer lijkt ‘besmettelijk’
Lees ook:Brein gaat al vanaf 45e jaar achteruit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Breintraining houdt dementie niet tegen

  1. Tarwegrassap

    Bezig blijven met onze hersenen is het beste medicijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>