Alzheimer lijkt ‘besmettelijk’

Wie een partner heeft met de ziekte van Alzheimer, heeft maar liefst een 6 keer zo grote kans om ook de ziekte te krijgen. Nieuw onderzoek wijst uit dat het zorgen voor een geliefde met Alzheimer tot blijvende schade aan het geheugen kan leiden.

Mogelijk wordt de schade in de hersenen veroorzaakt door de psychische problemen en de stress die de zorg voor de geliefde met zich meebrengt.

Hoewel alle vormen van naastenzorg psychisch zwaar zijn, is de mentale achteruitgang waarmee dementie gepaard gaat extra zwaar, zo zeggen de onderzoekers van de Universiteit van Utah. Mannen zouden de effecten zwaarder ervaren dan vrouwen.

De Amerikaanse wetenschappers volgden gedurende 12 jaar ruim 1200 stellen die gemiddeld 49 jaar getrouwd waren. Aan het begin van de studie had geen van hen dementie, aan het einde waren 225 stellen door de ziekte getroffen.

Bij 125 van hen had de man Alzheimer, bij 70 was het de vrouw. Bij 30 stellen waren beide echtelieden ziek geworden. Wanneer rekening werd gehouden met factoren zoals erfelijkheid en sociale achtergond, bleek dat het hebben van een man of vrouw met de ziekte van Alzheimer het risico dat de partner ook door de ziekte getroffen werd, 6 keer zo groot was.

Mannen bleken 3 keer zo kwetsbaar als vrouwen. Deze schatting zou in de praktijk echter nog wel eens hoger uit kunnen vallen, denken de onderzoekers.

Hoewel een meerderheid van de deelnemers van wie de echtgenoot dementie had, de ziekte niet ontwikkelden, denken de wetenschappers dat emotionele stress als gevolg van het moeten toezien hoe de partner mentaal achteruit gaat, op zijn minst voor een deel als verantwoordelijke factor gezien kan worden.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Single heeft meer kans op Alzheimer
Lees ook:Stress vergroot kans op ziekte van Alzheimer
Lees ook:Grotere kans op depressie met dementerende partner
Lees ook:Man verlaat zieke vrouw eerder dan andersom
Lees ook:Overgewicht vergroot kans op dementie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Alzheimer lijkt ‘besmettelijk’

  1. MetaBool

    Het lijkt er sterk op dat er een verband is tussen voeding en Alzheimer. Meestal volgen partners hetzelfde voedingspatroon waardoor het aannemelijk lijkt dat ze daardoor dezelfde kans lopen op Alzheimer. Niks besmettelijkheid.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>