Dodelijke bacterie duikt op in zorginstellingen


Nederlandse zorginstellingen worden opgeroepen uiterst alert te zijn op een levensbedreigende variant van de ziekenhuisbacterie Clostridium difficile. De bacterie is al aangetroggen in vijftien gezondheidsinstellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen. Volgens het European Centre for Disease Prevention and Control in Stockholm is waakzaamheid geboden om te voorkomen dat de uitbraken zich verder verspreiden.

Microbioloog Ed Kuiper van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) noemt de verpsreiding van de bacterie ‘zorgwekkend’. "Met name ouderen die langer in ziekenhuizen verblijven en antibiotica gebruiken, zijn kwetsbaar en lopen gevaar. Door de vergrijzing zal de ziekte ook toenemen."

Alle zorginstellingen in Nederland moeten in de hoogste staat van paraatheid zijn. De kans op overlijden bij besmetting met de gevaarlijke 027-variant van de bacterie is twee tot drie keer zo groot als bij de bekendere MRSA-bacterie die vaker in ziekenhuizen voorkomt, blijkt uit Engels onderzoek.

Volgens Kuiper, die internationaal onderzoek deed naar de bacterie, is de kans op overlijden zes à zeven procent. De bacterie is moeilijk te bestrijden.

Bron: AD

Lees ook:Bacterie eist levens in ziekenhuis
Lees ook:EHEC-bacterie spreidt zich uit over Europa
Lees ook:MRSA-bacterie duikt weer op in ziekenhuis Den Bosch
Lees ook:Al 13 ziekenhuizen kampen met resistente VRE-bacterie
Lees ook:Drie patiënten overleden aan Klebsiellabacterie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>