Stelling 1: Een Islamitisch ziekenhuis is grote onzin

In Rotterdam komt mogelijk over twee jaar het eerste Islamitische ziekenhuis van Nederland. In het ziekenhuis worden de gewoontes en gebruiken uit de Islamitische cultuur in acht genomen. Voeding zal bijvoorbeeld halal zijn, er komen aparte afdelingen voor mannen en vrouwen en tevens zullen vrouwen alleen door vrouwelijke specialisten worden behandeld en mannen alleen door mannelijke artsen. Is dit een goede zaak, of is het een initiatief dat juist bestreden moet worden??

Lees ook:Vrouwelijke artsen nemen roer over
Lees ook:Moslima weigert man als arts
Lees ook:‘Weigering hulp van mannelijke arts strafbaar’
Lees ook:Vrouwelijke arts veel beter
Lees ook:Helft van de artsen wel eens afgewezen door patiënt

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Stelling 1: Een Islamitisch ziekenhuis is grote onzin

 1. Machteld

  Ik vind dit op zich geen slecht idee, maar het zorgt wel weer voor een soort van ‘apartheid’. Zou het niet beter zijn als bestaande ziekenhuizen zorgen dat ze meer inzicht krijgen in manieren waarop mensen met een islamitisch culturele achtergrond behandeld willen worden? En dat verplegend personeel en medische staf daar meer op toegerust raakt?

    /   Reply  / 
 2. johan

  Ik vind het een slecht idee. Simpelweg omdat je daarmee aangeeft dat de huidige ziekenhuizen niet óf slecht in staat zouden zijn om Islamitische mensen voldoende te helpen.
  Laten we voor zorgen dat er geen ‘dubbele’ cultuur ontstaat in Nederland. Want wat is de volgende stap? Joodse ziekenhuizen, ziekenhuizen voor zigeuners, Surinamers, vertegenwoordigers, slagers, bakkers? Gewoon ervoor zorgen dat éénieder normaal geholpen wordt in een regulier ziekenhuis lijkt me een veel mooiere en grotere opdracht!

    /   Reply  / 
 3. girl

  dit noem ik dus discriminatie! waarom een apart ziekenhuis??? iedereen is hetzelfde dus we gaan ook naar dezelfde openbare gelegenheden! dus ik sta hier niet achter.

    /   Reply  / 
 4. Anoniem

  Ze zijn hier in Nederland komen wonen dus ik vind dat ze zich moeten aanpassen aan onze cultuur. Ik zou het echt grote onzin vinden als er een Islamitisch ziekenhuis zou worden gebouwd. Ze kunnen het geld zoveel beter gebruiken dan voor een Islamitisch ziekenhuis.

    /   Reply  / 
 5. Kasper

  Hoe een tunnelvisie hebben degene die zeggen: “Ze zijn hier in Nederland komen wonen dus ik vind dat ze zich moeten aanpassen aan onze cultuur. Ik zou het echt grote onzin vinden als er een Islamitisch ziekenhuis zou worden gebouwd. Ze kunnen het geld zoveel beter gebruiken dan voor een Islamitisch ziekenhuis.”

  Wij als nederland staan in de wereld er om bekend het meest sociale land wat betreft buitenlanders tezijn *** gedraag je daar dan eens naar!>
  Inderdaad ze zijn hier in Nederland! absoluut! En Natuurlijk is enige vorm van aanpassing dan gewenst sociaal! maar kom op zeg in islamitische ziekenhuisen gaat het er heel anders aan toe en als zij dat nu willen! LAAT ZE DAN! er is geen probleem JIJ hebt er geen last van en ZIJ hebben geen last van jouw wat ik in deze een betere strekking zou vinden wanneer wij het daar eens even over zouden hebben! Discriminatie zit te diep in onze maatschappij geworteld!

    /   Reply  / 
 6. moslima

  hallo ik ben een 18 jarig moslim vrouw, en ik vind het op zich een heel goed idee. Ik vind het ook goed voor mensen die uit vorige generaties komen, die mensen spreken de taal amper of niet, en zo kunnen ze communiceren met de dokters en verpleegsters in het arabisch. Zo creëren ze ook een vertrouwensband met de dokters en verpleegkundigen, ze kunnen hun problemen perfect uitleggen, want als ze dat in het nederlands moeten doen, gebeurt het ofwel via een tolk ofwel leggen ze hun probleem half en half uit, en is hun probleem eigenlijk niet echt opgelost. En de persoon die beweert, Zij wonen in Nederland en moeten zich aanpassen, kan liever zwijgen. We zijn voldoende geïntegreerd en doen ons best, om met de maatschappij mee te draaien, waar haal jij dan het recht om te zeggen: NEEN geen islamitisch ziekenhuis, ze moeten naar de gewone ziekenhuizen. Alsjeblief, zoek naar betere argumenten om te zeggen waarom je tegen een islamitisch ziekenhuis bent.

    /   Reply  / 
 7. Anoniem

  We wonen in Nederland. Als je hier woont word er van je verwacht dat je de taal kan spreken. Het is gewoon irritant als je iemand helpt die een andere taal spreekt. En als argument dat de vorige generatie de taal amper of niet spreekt is geloof ik een goed voorbeeld van onvoldoende integratie. Die Polen die hier allemaal komen wonen spreken binnen twee maanden de Nederlandse taal, dus waarom zouden anderen dat niet kunnen.
  En als jij bepaalde dingen niet wil of mag eten zal daar echt wel rekening mee worden gehouden.
  Waarom in vredes naam een islamitisch ziekenhuis, alsof de gewone ziekenhuizen niet goed zijn. Het is gewoon onzin. Geld kan beter besteed worden.

    /   Reply  / 
 8. anoniem

  ik ben het eens met een aantal van deze meningen.

  maar er zijn wel een aantal dingen die ik kwijt wil,

  ik vind het okee dat er een speciaal ziekenhuis komt,ik heb er toch geen last van. Want er is toch ook een speciaal kinderziekenhuis in rotterdam?

  Maar daarintegen,
  er zijn natuurlijk wel een aantal mensen met een taalachterstand. En nu wil ik echt niet zeggen dat dat iedereen is, zoals dat vaak wel gebeurt. Maar die taal achterstand is natuurlijk in een gewoon ziekenhuis wel een probleem. en als er een islamitisch ziekenhuis komt zal het langer duren voordat dat weg is.
  Maar aan de andere kant is het weer wel beter.De klachten worden beter uitgelecht en kunnen daardoor beter verholpen worden.

  Dus
  Zolang ik er toch geen last van heb…
  Ben ik er niet op tegen.

    /   Reply  / 
 9. anoniem2

  dit hoort niet! dan moeten er ook islamitische supermarkten, videotheken, garages, etc.. moeten komen. Ik ben geen nederlander, maar nederland moet zich niet aanpassen aan andere culturen. er zal ook nooit een katholiek ziekenhuis in een islamitisch land komen! de islam moet geen 2é cultuur in nederland worden!! men moet zich aanpassen, en met men, bedoel ik immigranten.

    /   Reply  / 
 10. J.Schouten

  de wens van de patient en niet van de medische org. is bepalend voor een ieder. gemengd op een zaal ieder die ongevr. aan de patient komt. zoals ook de vrije dokterskeuze (ik werd kort na elkaar ongevraagd 3x overgeboekt ook als allogtoon. ik denk voor een goede org. dat godsdienst lastig is. in de alg opleiding wordt dit al behandeld. principieel is er niets tegen. er is ook nog de geaardheid van het personeel over man en vrouw gesproken. zoals met alles gaat het om macht en machtmisbruik.

    /   Reply  / 
 11. I. de Jong

  Hoezo taalachterstand en de vergelijking dat er ook een kinderzkh is? En dat men in een islamitisch zkh beter verstaan wordt? Niet alle moslims spreken arabisch, maar bv iraans, iraaks, afghaans en ga zo nog maar ff door. Dus het taalprobleem los je niet echt op. Wanneer er een zkh komt apart voor moslims dan begin je weer met verzuiling en waren we niet blij dat we daar vaanf waren?

    /   Reply  / 
 12. Drs. D.M. Keesenberg

  Liever geen islamitisch ziekenhuis. Die tijd hebben we gehad. Zoals katholieke ziekenhuizen of verzorgingshuizen. Uiteraard moet de zorg voor mensen van alle afkomsten zo goed mogelijk zijn. Qua vertalingen, uitvoering van godsdienst en vrije keuze van behandeling.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>