‘Weigering hulp van mannelijke arts strafbaar’

Islamitische mannen die hun vrouw noodhulp ontzeggen omdat er geen vrouwelijke arts in de buurt is, moeten strafbaar worden gesteld. Dat heeft de PvdA vrijdag gezegd.

Vanwege hun geloof weigeren sommige moslima's door een mannelijke arts te worden behandeld. Het komt ook voor dat hun islamitische echtgenoot medische hulp door een mannelijke dokter verbiedt. De PvdA wil echtgenoten straffen die daarmee het leven van vrouwen of kinderen op het spel zetten.

Tweede Kamerlid Khadija Arib wil van minister Ab Klink van Volksgezondheid weten wat de juridische mogelijkheden zijn om deze mannen aan te pakken.

CDA-Kamerlid Janneke Schermers voelt niet voor een strafrechtelijke aanpak. Een arts zal altijd af moeten gaan op de wens van de vrouw. Of deze onder druk van haar man de knoop doorhakt, is niet aan de arts om te beoordelen.

Medici moeten wel de patiënte duidelijk vertellen wat de consequenties zijn als deze afziet van behandeling, maar kunnen niemand tegen haar zin helpen.

Patiënten zijn vrij om een dokter te kiezen en een arts zal zich moeten inspannen om aan de keuze tegemoet te komen, stelt Schermers. Maar in spoedeisende situaties zal de patiënt moeten accepteren dat de medicus van voorkeur vaak niet beschikbaar is.

Bron: trouw.nl 

 

Lees ook:Helft van de artsen wel eens afgewezen door patiënt
Lees ook:Stelling 1: Een Islamitisch ziekenhuis is grote onzin
Lees ook:‘Arts mag voorkeur mannelijke of vrouwelijke arts negeren’
Lees ook:Moslima weigert man als arts
Lees ook:Vrouwelijke arts veel beter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>