Inspectie sluit kliniek voor stamceltherapie

Het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Rotterdam moet direct stoppen met het geven van stamcelbehandelingen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg gisteren bepaald. Volgens de inspectie kan niet worden gegarandeerd dat de stamcellen geschikt of veilig zijn.

Patiënten lopen volgens de inspectie het risico om te worden besmet met ziekten zoals Creutzfeld-Jakob of het hiv-virus. Ook kunnen allergische reacties of afstotingsreacties optreden en kwaadaardige kankercellen worden overgedragen.

Eind vorig jaar kondigde de inspectie al een onderzoek aan naar de behandelingsmethoden van het Rotterdams PMC, een centrum voor alternatieve geneeskunde. De vraag was gerezen of de stamceltherapie die de kliniek aanbiedt ‘binnen de mazen van de wet valt’.

Vooral uit Groot-Brittannië was veel belangstelling voor de omstreden behandeling. Patiënten benaderden de Rotterdamse kliniek door verhalen in de Britse media.

De reguliere geneeskunst erkent de therapie niet. Bij de behandeling worden 1,5 miljoen stamcellen afkomstig uit navelstrengen, ingespoten als ‘reparatieset’ tegen ziekten als MS en Parkinson.

Directe aanleiding voor het acute bevel van de inspectie om de stamcelbehandelingen van PMC te stoppen, is de opname van een voormalige patiënt van PMC in het Rotterdamse Havenziekenhuis. De patiënt onderging vorige week een stamcelbehandeling, maar kreeg een ernstige allergische reactie. De patiënt is inmiddels weer thuis.

In juni van dit jaar werden bij PMC stamcellen gevonden waarbij de benodigde papieren over herkomst en kwaliteit ontbraken. De BBC berichtte later dat de cellen niet voor menselijk gebruik waren bestemd.

Het bevel tot sluiten is één week geldig. De inspectie heeft echter al laten weten dat zij minister Hoogervorst van Volksgezondheid zal vragen het bevel na zeven dagen te verlengen.

Bron: AD

Lees ook:Inspectie sluit OK’s Utrechtse kliniek
Lees ook:Utrechtse kliniek mag weer opereren
Lees ook:Privékliniek Laser Surgery blijft langer dicht
Lees ook:Privékliniek Laser Surgery mag weer open
Lees ook:Mogelijk vergunning verplicht voor stamceltherapie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>