Patiënt gaat ziekenhuis cijfer geven


Ervaringen van patiënten gaan zwaar tellen voor ziekenhuizen en andere medische instellingen. Vanaf volgend jaar kan iedereen zijn of haar verblijf in een zorginstelling met een cijfer beoordelen. Deze ‘rapportcijfers’ worden openbaar gemaakt.

 

Het becijferen van zorginstellingen is een initiatief van zorgverzekeraars, patiënten- en consumentenorganisaties. Deze partijen hopen dat de patiëntencijfers het makkelijker maken om de kwaliteit van een ziekenhuis, kliniek, praktijk of behandelcentrum in te schatten.

Op dit moment kunnen patiënten alleen gebruik maken van de cijfers van de Gezondheidsinspectie. Daar hebben ze alleen niet zoveel aan, vinden de zorgverzekeraars. Ze zijn namelijk alleen gebaseerd op prestaties, zoals het aantal operaties per week en aantal overleden patiënten. Dat geeft een vertekend beeld, zeggen deskundigen.

Veel patiënten hebben door de invoering van het nieuwe zorgstelsel meer vrijheid als het gaat om het kiezen van een zorginstelling. Daarom is het belangrijk dat duidelijk is hoeveel kwaliteit een bepaalde instelling biedt. De Consumentenbond verwacht dat de rapportcijfers uiteindelijk ook tot betere zorg zullen leiden.

 

Bron: gezondheidsnet.nl

Lees ook:Oordeel van patiënt over ziekenhuis zegt niet alles
Lees ook:CZ: ‘Alleen het beste ziekenhuis is goed genoeg’
Lees ook:Huisarts declareert meer dan verwacht
Lees ook:IGZ: diabetespatiënt staat onvoldoende centraal
Lees ook:‘Patiënten weigeren hulp uit angst voor kosten’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>