Huisarts declareert meer dan verwacht


Huisartsen declareren sinds de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet meer dan verwacht. Volgens onderzoeksinstituut Nivel komt dit niet doordat hun patiënten vaker komen.

Vermoedelijk zijn de artsen zich bewuster geworden van wat zij kunnen en moeten declareren bij de zorgverzekeraars.

"Mogelijk zijn veel huisartsen door het nieuwe systeem onzeker geweest over hun inkomsten en zijn zij voor de zekerheid alles gaan declareren", zegt een Nivel-onderzoeker donderdag. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) bevestigt dit.

Sinds de invoering van de wet in 2006 declareerden huisartsen zeventien procent meer reguliere verrichtingen dan werd verwacht. Het gaat daarbij om declaraties voor consulten, visites en telefonische contacten.

Maar patiënten gingen vorig jaar niet vaker naar de huisarts dan het jaar ervoor. Gemiddeld bezocht een Nederlander zijn huisarts drieënhalf keer.

De LHV bevestigt dat er meer is gedeclareerd, maar stelt dat huisartsen ook harder zijn gaan werken, nieuwe taken hebben en meer kosten hebben gemaakt.

De artsen declareerden vooral meer dubbele consulten. Dat komt volgens de LHV onder meer doordat de consulten complexer zijn geworden. Dat heeft te maken met een toename van het aantal ouderen, het aantal chronische zorgvragen en het aantal zorgvragen.

"Consulten duren hierdoor langer. Dit wordt dan geregistreerd als dubbel consult, terwijl een dergelijk consult vroeger bij ziekenfondspatiënten niet werd geregistreerd."

Met de nieuwe wet is immers ook een ander vergoedingsstelsel ingevoerd. Zo is het abonnementstarief voor toenmalige ziekenfondspatiënten afgeschaft.

Vroeger waren zij goed voor zeventig procent van het patiëntenbestand en hoefden huisartsen contacten met deze patiënten niet te declareren. Daarnaast is het tarief voor particulieren meer dan gehalveerd.

Lange consulten en visites tellen dubbel en voor een herhaalrecept mag een huisarts een half consult declareren. De daling van de tarieven is volgens het Nivel en de LHV de oorzaak van het vaker in rekening brengen van dubbele consulten.

Zorgverzekeraars Nederland kan nog niet zeggen of de hogere declaraties leiden tot hogere premies. Volgende maand wordt bekeken waar meer en minder is uitgegeven dan de ramingen en of wat resteert aan de verzekerden moet worden doorberekend.

Bron: nieuws.nl 

 

Lees ook:Toename declaraties huisartsen wekt argwaan
Lees ook:Huisarts zit niet te wachten op e-consult
Lees ook:E-mailconsult loopt nog geen storm
Lees ook:Huisartsen dreigen met een zorgstaking
Lees ook:75-plusser gaat minstens één keer per jaar naar de huisarts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>