Toename declaraties huisartsen wekt argwaan

Zorgverzekeraars zeggen aanwijzingen te hebben dat huisartsen sjoemelen met de declaratieregels. In de eerste helft van dit jaar hebben de huisartsen namelijk opvallend veel declaraties ingediend voor telefonische consulten.

Zorgverzekeraar Agis zegt vandaag in De Telegraaf dat het aantal declaraties voor telefonische consults met 30% gestegen. CZ meldt een toename van 20%. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is er ook bij andere verzekeraars sprake van een ‘opmerkelijke’ stijging.

Het vermoeden is dat huisartsen de declaratieregels – die sinds dit jaar veranderd zijn – op heel eigen wijze interpreteren. Voorheen mochten huisartsen voor zowel een telefonisch consult als het uitschrijven van een herhaalrecept 4,50 euro declareren.

Sinds dit jaar valt de vergoeding voor herhaalrecepten onder het inschrijftarief (dat is verhoogd). Huisartsen kunnen dat niet langer apart declareren.

Zorgverzekeraars vermoeden dat sommige huisartsen deze herhaalrecepten nu opvoeren als telefonische consults. Ze overwegen extra te gaan controleren bij praktijken waar de stijging het grootst is.

De huisartsenvereniging LHV zegt zich in De Telegraaf niet te kunnen voorstellen dat er sprake is van opzet. ‘Als mensen belden voor een herhaalreceptje en in dat gesprek ook nog wat andere vragen stelden, dan kon een arts kiezen of hij dat declareerde als een herhaalrecept of een telefonisch consult’, zegt een woordvoerster.

Nu hoeft een huisarts natuurlijk niet langer na te denken hoe hij (of zij) dat declareert. Creatief boekhouden noemen ze dat. Maar dat dreigt de zorgverzekeraars wel 10 miljoen euro extra te kosten…

Lees ook:Huisarts declareert meer dan verwacht
Lees ook:Huisartsen zwakken patiëntonvriendelijke acties af
Lees ook:Patiënt niet tevreden over bereikbaarheid huisarts
Lees ook:Huisartsen slepen minister klink voor de rechter
Lees ook:Huisartsen niet tegen een avondspreekuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>