‘Te veel vis gevaarlijk voor foetus’

Het is ook nooit goed! Word je als zwangere vrouw op het hart gedrukt dat het goed is om vis, en dan vooral vette vis, te eten. Blijkt uit een ander onderzoek weer dat te veel vis eten juist níet goed zou zijn voor het ongeboren kind! Het gaat om een Taiwanese studie waaruit blijkt dat zwangere vrouwen beter niet meer dan drie keer per week vis kunnen eten. De bovenmatige consumptie van vis leidt tot een te hoog kwikniveau in het bloed, hetgeen schadelijk is voor de foetus, zo schrijft persbureau Reuters.


 

Blootstelling aan kwik is volgens het persbureau vooral riskant voor foetussen, wanneer hun interne organen aan het ontwikkelen zijn. Dit kan volgens de onderzoekers resulteren in neurologische en/of nier- en hersenschade. Bovendien belemmert het de groei van de foetus

Volgens Reuters eten zwangere Chinese vrouwen doorgaans meer vis dan niet-zwangere vrouwen, omdat ze in de veronderstelling verkeren dat vis gezonder is dan vlees.

Bij een studie onder 65 zwangere vrouwen warden verhoogde concentraties kwik aangetroffen van rond de 9.1 microgram per liter bloed en rond de 10 microgram per liter in de navelstreng. In de placenta’s van de Chinese vrouwen werden eveneens verhoogde concentraties kwik aangetroffen.

De onderzoekers stellen volgens persbureau Reuters in het januarinummer van International Journal of Obstetrics and Gynecology dat deze waarden ver voorbijgaan aan hetgeen als veilig wordt beschouwd. Maar liefst 98 procent van de vrouwen had een kwikconcentratie hoger dan de 5.8 microgram per liter, die door de National Research Council in de VS wordt aangeraden.

"Als vrouwen vis eten, wordt het geabsorbeerd in het maagdarmkanaal en komt het in de bloedsomloop terecht. De sporenelementen van kwik, of methylkwik, de in vis meest gevonden vorm van kwik, komt via de placenta in de foetus terecht, “ aldus de onderzoekers in een interview met Reuters.

De Food and Drug Administration FDA adviseert zwangere vrouwen om vis met hoge kwikconcentraties te vermijden. Dit betreft onder meer haai, zwaardvis, bepaalde soorten makreel en sommige baarsachtigen. FDA stelt volgens het persbureau voor om in plaats hiervan bijvoorbeeld garnalen te eten of tilapia.

Bron: zibb.nl

Lees ook:Soep uit blik verhoogt bisfenol A in urine
Lees ook:Pas op voor traditionele Aziatische kruidenpreparaten
Lees ook:Hoe zit het ook al weer met vitamine D?
Lees ook:Simpele blaastest toont longkanker aan
Lees ook:Luchtverontreiniging slecht voor zwangere vrouw én kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>