Kwart Britten ziet noodlot als oorzaak kanker

Meer dan een kwart van de Britten is ervan overtuigd dat het noodlot bepaalt of ze kanker krijgen of niet, zo blijkt uit een enquête, aldus de website van de BBC. Vrouwen geloven meer in deze noodlotgedachte dan mannen. Bovendien blijkt uit de enquête dat rokers een 50 procent grotere neiging hebben om de kanker aan het noodlot te wijten, dan niet-rokers.

De enquête is afgenomen onder 4000 mensen en uitgevoerd door Cancer Research UK, aldus de BBC. De respondenten werd de vraag voorgelegd of ze dachten dat ze zelf de kans op het ontwikkelen van kanker konden terugschroeven of dat ze er verder geen invloed op hadden.

Uit het totaal van antwoorden bleek dat 27 procent van de 4000 in de veronderstelling verkeerd dat het noodlot bepaalt of ze met de ziekte te maken zullen krijgen.

De wetenschap heeft natuurlijk al vele malen aangetoond dat de mens wel degelijk invloed heeft op zijn kansen op ziektes als kanker. “We kunnen allen de kans op kanker reduceren door te stoppen met roken, een gezond gewicht na te streven, een gebalanceerd dieet te nuttigen met voldoende fruit en groenten, en door voldoende te bewegen,” aldus Dr Lesley Walker van Cancer Research UK

Opmerkelijk is dat de noodlotgedachte veel sterker leeft in de meer armlastige gebieden. Daar stijgt het percentage tot 43 procent, terwijl in de meer welgestelde woongebieden het aantal noodlotdenkers juist afneemt tot 14 procent, aldus de website van de BBC. Roken en overgewicht zijn gerelateerd aan een hogere kans op kanker, maar de enquête wijst juist uit dat 34 procent van de rokers en 36 procent van de 65-plussers het noodlot als de dader aanwijst.

Bron: zibb.nl

Lees ook:Kanker is onze grootste angst
Lees ook:Stijging nierkanker door overgewicht
Lees ook:Meer gevallen van kanker door overgewicht
Lees ook:Verhoogd risico op diabetes door ‘meeroken’
Lees ook:Roker zonder aanleg vaker dement

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>