“Junkfood verandert brein”

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Joseph Hibbeln, die als arts en onderzoeker verbonden is aan het ‘National Institute of Health’, verandert de moderne industrieel geproduceerde voeding de architectuur en het functioneren van onze hersenen. Stemmingsproblemen en agressiviteit zouden daarvan het gevolg zijn.

 

Een groot deel van de Westerlingen lijdt aan fundamentle tekorten van noodzakelijke voedingsstoffen. Hij doelt vooral op een tekort aan essentiële vetten, die nodig zijn voor een goede werking van de hersenen. Dit tekort leidt tot mentale problemen, zoals depressie en agressie. Hibbeln is van overtuigd dat junkfood ons ‘gek’ en agressief maakt.

 

Een deel van de psychiatrische stoornissen is naar zijn mening te voorkomen is door het voedingspatroon te volgen dat de hartstichting aanraadt. Wat werkt tegen hart- en vaatziekten, voeding die rijk is aan vette vis, werkt ook tegen stemmingsproblemen. Daarnaast is het nodig om commerciële saladedressings, margarine en gefrituurd eten compleet te schrappen, stelt hij. Die zijn te rijk aan oliën van planaardige bron vol met omega-6-vetzuren, die de omega-3-vetzuren vervangen met alle negatieve gevolgen van dien.


Volgens Hibbeln is er een verband tussen de toename van het aantal moorden in 38 onderzochte landen sinds de jaren 1960 en de consumptie van omega-6-vetzuren van plantaardige oorsprong. Een land als Japan waar vette vis op het dieet is blijven staan, heeft veel minder te kampen met moorden en depressies.


Hibbeln gaat misschien ver in zijn uitspraken, maar zijn adviezen om voor voeding te kiezen die rijk is aan omega 3 zijn gestaafd op een reeks van onderzoeken. Die ondersteunen inderdaad de positieve effecten van vette vis, waarin de omega-3-vetzuren rijkelijk aanwezig zijn.


Bron: psycholoog.net

Lees ook:Met vette vis kun je beter horen!
Lees ook:Omega-3 lijkt alweer op z’n retour
Lees ook:‘Zwangere vrouwen moeten meer vette vis eten’
Lees ook:Wat is het effect van voeding op de hersenen?
Lees ook:Omega-3 vetzuren als antidepressiva

1 Reacties // Reageer

One thought on ““Junkfood verandert brein”

  1. Michel

    Een land als Japan heeft ontzettend veel last van mensen met depressie en een hoog zelfmoord-cijfer als gevolg daarvan. Dat natuurlijk aan het vele frituren van de tempura liggen ;)
    De suggestie over Junkfood mbt ons brein zou mogelijk zijn, maar de onderbouwing is mank.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>