Wat is het effect van voeding op de hersenen?

Er is meer onderzoek nodig om vast te kunnen stellen of de hersenen van gezonde mensen beter gaan functioneren door B-vitaminen of omega-3-vetzuren. Dat concluderen Nederlandse voedingexperts na een analyse van diverse wetenschappelijke publicaties wereldwijd.

In de media worden vaak uitspraken gedaan over voeding en hersenen, maar het is niet altijd is duidelijk of de uitspraken berusten op goed en gedegen onderzoek. Daarom vroeg de Hersenstichting aan zowel voedingsonderzoekers van onder andere de Wageningen UR als neuro-onderzoekers om dit te onderzoeken.

Uit eerder onderzoek is inmiddels bekend dat er essentiële voedingsstoffen zijn die, wanneer je ze niet of onvoldoende nuttigt, leiden tot neurale schade, groeiachterstand of  verstandelijke handicap. Bijvoorbeeld een gebrek aan foliumzuur tijdens de zwangerschap kan het zogenaamde ‘open ruggetje’ tot gevolg hebben.

Maar hoe werkt voeding op de hersenen van gezonde, weldoorvoede mensen in de westerse wereld? Uit de studies die de onderzoekers hebben bestudeerd blijkt dat B-vitamines (met name vitamine B6, B12 en foliumzuur) en de zogenaamde n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (waaronder de omega-3-vetzuren, EPA en DHA) veelbelovende kandidaten zijn om de werking van de hersenen positief te beïnvloeden.

In totaal zijn er negentien paraplu-studies op het terrein van B-vitamines bekeken en zestien op het terrein van omega-3 vetzuren. Deze publicaties gaven inzicht in 232 onderzoeken betreffende cognitief functioneren en negentig onderzoeken over de effecten van B-vitamines en omega-3 vetzuren op stemming en stemmingstoornissen.

De uitkomsten geven helaas nog geen eenduidig beeld: resultaten uit observationele studies laten vaak positieve effecten zien, maar grote experimentele studies bevestigen deze positieve uitkomsten lang niet altijd.

Bijvoorbeeld in 28 observationele studies naar de invloed van omega-3-vetzuren op het denkvermogen van ouderen werd in 21 studies een positief resultaat gevonden. Echter in 12 experimentele studies werd in slechts in 6 ervan een beperkt positief effect gevonden en door de andere 6 onderzoeken niet.

De wetenschappers komen daarom tot de conclusie dat er zeker voor de B-vitaminen nog meer onderzoek nodig is om een antwoord te kunnen geven op de vraag of hersenen er beter door gaan functioneren en men zich beter gaat voelen. Ook voor omega-3 vetzuren is nog meer onderzoek nodig, maar daar zijn de resultaten van al uitgevoerde studies toch veelal positief.

Bron: Hersenstichting

Lees ook:Omega-3 vetzuren als antidepressiva
Lees ook:“Junkfood verandert brein”
Lees ook:Omega-3 vetzuren verminderen kankerrisico niet
Lees ook:‘Visolie slikken tijdens de zwangerschap heeft geen effect’
Lees ook:Visoliecapsules: zinvol of weggegooid geld?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>