Visoliecapsules: zinvol of weggegooid geld?

Miljoenen mensen zweren bij visoliecapsules, maar volgens sommige experts is het weggegooid geld. Wie heeft er gelijk?

Er is al veel geschreven over de mogelijke gezonde effecten van omega-3 vetzuren die onder meer zitten in vette vis en in visoliesupplementen. Vorige week nog berichtten wetenschappers dat vrouwen die visolie slikken, de kans op borstkanker met eenderde verminderen.  

Maar terwijl experts het erover eens zijn dat omega-3 pillen de kans op hart- en vaatziekten kunnen verkleinen en dat ze belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind, is er over andere eventuele voordelen nog weinig overeenstemming.

Volgens voedingsdeskundige Tom Sanders van het Kings College in Londen en de Amanda Kirby, gespecialiseerd in ontwikkelingsstoornissen en werkzaam aan de Universiteit van Wales, houden maar weinig voordelen van omega-3 pillen stand.

Officiële instanties zoals de Amerikaanse Food Standards Agency (FSA) zeggen dat je niet genoeg visvetzuren kunt eten. Maar niet iedereen houdt van vis en dus vliegen de omega-3 supplementen als zoete broodjes over de toonbank.

Zonde van je geld, meent professor Sanders. Recente onderzoeken naar de positieve effecten van visoliecapsules op de hersenen tonen aan dat ze niet beter zijn dan een placebo.

Andere wetenschappers beweren echter dat visvetzuren wel degelijk een positief effect kunnen hebben op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen.

En – naast de redelijk sterke bewijzen dat visvetzuren goed zijn voor hart- en bloedvaten en de ontwikkeling van de hersenen in ongeboren baby’s – lijkt het er ook op dat omega 3 vetzuren pijn tegengaan en ontstekingen remmen bij mensen met artritis (een vorm van reuma). Omega-3 vetzuren worden ook al gebruikt als behandeling bij astmapatiënten, met wisselend succes.

De Britse voedingsautoriteit FSA gaat iets minder ver dan haar Amerikaanse collega. Volgens de FSA zijn er nog te weinig bewijzen om iedereen aan te raden visoliecapsules te slikken.

De FSA wijst erop dat ook mensen die niet van vis houden, via een andere, natuurlijke weg omega-3 vetzuren binnen kunnen krijgen. Bijvoorbeeld door het eten van noten, zaden, broccoli en bladgroenten. Daar zit ALA in dat door het lichaam wordt omgezet in DHA, de omega-3 die in vis zit.

Volgens de Britten doen mensen die een hartaanval hebben gehad, er wél goed aan om visoliesupplementen te slikken.

Bron: Daily Mail

Lees ook:‘Visolie slikken tijdens zwangerschap heeft geen zin’
Lees ook:‘Visolie slikken tijdens de zwangerschap heeft geen effect’
Lees ook:Visoliecapsules beweren meer dan ze waarmaken
Lees ook:Met vette vis kun je beter horen!
Lees ook:Omega-3 vetzuren als antidepressiva

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Visoliecapsules: zinvol of weggegooid geld?

  1. Linda

    Een recent Nederlands onderzoek (universiteit van Wageningen) met een populatie van bijna 5.000 patiënten toonde aan dat aan voeding toegevoegde omega-3-vetzuren nieuwe hartinfarten bij hartpatiënten niet kan voorkomen.

      /   Reply  / 
  2. Peter Dekkers

    goed artikel! graag nog meer over visolie

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>