Veiligheid centraal in Week van de Psychiatrie

Steeds meer patiënten in de geestelijke gezondheidszorg voelen zich onveilig. Het gaat daarbij zowel om thuiswonende patiënten als om mensen in psychiatrische instellingen. De Week van de Psychiatrie, die vandaag is begonnen, heeft daarom als thema 'Voel je veilig', meldt de Stichting Pandora, die een van de organisatoren is.

Onveiligheid, overlast, ruzies en pesten zijn onderschatte problemen binnen de geestelijke gezondheidszorg, stelt de stichting, die zich inzet voor mensen met psychische problemen. Zo is er in psychiatrische instellingen te weinig aandacht voor de bescherming van patiënten tegen onderlinge agressie en ongewenste intimiteiten.

Als medewerkers door patiënten agressief worden bejegend, kunnen ze dit melden. Voor patiënten zouden hiervoor echter te weinig mogelijkheden zijn. Volgens de stichting is er 'slechts in uitzonderingsgevallen' een vertrouwenspersoon beschikbaar.

Ook de overlast van buitenaf neemt toe. Zo zouden patiënten in psychiatrische instellingen steeds vaker te maken hebben met medepatiënten die drugs gebruiken of een criminele achtergrond hebben. Volgens Pandora is het 'te makkelijk' om een gebouw of afdeling binnen te komen.

Verder zijn door overheidsbeleid meer mensen met langdurige psychiatrische problemen weer zelfstandig gaan wonen. Veel wijken zijn hiervoor echter niet geschikt, door een agressief of intolerant klimaat, stelt Pandora. Volgens de stichting durft de psychische patiënt in veel gevallen geen aangifte te doen van bijvoorbeeld seksuele intimidatie of pesterijen, of wordt de aangifte niet serieus genomen.

Doel van de jaarlijks georganiseerde Week van de Psychiatrie is aandacht te vestigen op de situatie van psychiatrische patiënten in Nederland. Verspreid door het land worden de hele week activiteiten georganiseerd door onder meer zorginstellingen en regionale cliëntenorganisaties. Z

Bron: nieuws.nl 

Lees ook:Jongeren ziek van keuzestress
Lees ook:Website steunt kinderen van psychisch zieke ouder
Lees ook:Korrelatie: ‘Vrouwen zoeken sneller hulp dan mannen’
Lees ook:Psychiatrische patiënten zorgen steeds vaker voor overlast
Lees ook:Brabander sneller in psychiatrische kliniek

1 Reacties // Reageer

One thought on “Veiligheid centraal in Week van de Psychiatrie

  1. KayavaGlabe

    Waow enjoyed reading your article. I added your feed to my google reader.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>