Talkpoeder tegen vocht in longen

Talkpoeder helpt om mensen met tumoruitzaaiingen in de longvliezen te verlossen van vocht in de borstholte, en daarmee van ernstige kortademigheid. Voorwaarde is wel dat de poederdeeltjes niet te klein zijn.

Dit blijkt uit onderzoek, dat morgen verschijnt in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet. Volgens hoofdonderzoeker dr. J. Janssen, longarts van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, zijn wereldwijd vele duizenden mensen met longkanker gebaat bij het gebruik van het goedkope poeder.

Kwaadaardig vocht achter de longen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door longkanker, borstkanker of lymfklierkanker. In Nederland komen van deze typen kanker per jaar in totaal 22.500 nieuwe gevallen voor. Circa 4000 van deze patiënten ontwikkelen vocht in de borstholte, waardoor de longen worden samengedrukt. Draineren helpt maar enkele weken.

Pleurodese biedt uitkomst; een techniek waarbij men de longvliezen laat verkleven met de binnenkant van de borstkaswand. Er is dan geen ruimte meer voor vocht. Daarvoor wordt talkpoeder gebruikt, dat een geplande ontstekingsreactie veroorzaakt en zo voor verkleving zorgt.

Dit gebruik van talk leverde ernstige complicaties op, soms met dodelijke afloop. Het nieuwe onderzoek toont aan dat wat groffere talk met de juiste deeltjesgrootte veilig bij mensen met tumoruitzaaiingen in de longvliezen kan worden gebruikt.

Bron: AD.nl 

Lees ook:Longkanker sneller opgespoord
Lees ook:Talk en babylotions bevatten potentieel schadelijke stoffen
Lees ook:Vrouw overlijdt na longtransplantatie
Lees ook:Kleine longtumoren beter op te sporen met ct-scan
Lees ook:Eerste hart-longtransplantatie bij meisje (16)

1 Reacties // Reageer

One thought on “Talkpoeder tegen vocht in longen

  1. soegina siadis-wakiran

    de medici steunen zodat zij een middel tegen kanker vinden

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>