Minder geweldsincidenten in ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben vorig jaar minder gewelddadige incidenten geregistreerd. Bovendien is het veiligheidsgevoel van ziekenhuismedewerkers toegenomen.  Dat concludeert de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) vrijdag naar aanleiding van de jaarcijfers uit het Ziekenhuis Incident Registratiesysteem (ZIR). 

Het ZIR onderscheidt een aantal soorten ziekenhuisincidenten: schade en diefstal, ordeverstoring en situaties die door het ziekenhuis als gevaarlijk worden betiteld. Incidenten waarbij geweld wordt gebruikt komen nog steeds het vaakst voor, ondanks dat er sinds 2005 wel minder vaak geweld is gebruikt.

Het totaal aantal ziekenhuisincidenten steeg vorig jaar ten opzichte van 2005 van 1796 naar 2284. Dat komt volgens een woordvoerder van de StAZ echter doordat meer ziekenhuizen zijn gaan registreren.

In ruim zeventig procent van de incidenten was het slachtoffer een medewerker van het ziekenhuis. Dit percentage is volgens de onderzoekers ten opzichte van 2005 ongeveer gelijk gebleven.

Verder was in ruim 41 procent van de gevallen de patiënt de veroorzaker van een incident, gevolgd door bezoekers (11,7 procent) en begeleiders van patiënten (11,5 procent).

Bron: trouw.nl 

 

Lees ook:Ziekenhuizen en huisartsen melden zelden fatale fout
Lees ook:Huisartsen maken weinig ernstige fouten
Lees ook:Aantal bezoeken polikliniek na jaren gedaald
Lees ook:Paddogebruikers vaker naar het ziekenhuis
Lees ook:Ziekenhuizen raken patiënten kwijt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>