Online apotheken verkopen illegaal medicijnen

Nederlandse internetapotheken overtreden de wet bij het afleveren van medicijnen aan patiënten. De websites handelen zonder vergunning in medicijnen die onder de opiumwetgeving vallen, sturen pillen illegaal de grens over, of werken op basis van slechte artsenconsulten die in aanmerking komen voor vervolging door de tuchtrechter.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar Nederlandse internetapotheken. De Volkskrant deed bestellingen bij drie medicijnensites, die alle drie de fout in gingen.

Ze schreven een afslankmiddel voor aan een vrouw die borstvoeding gaf, leverden zonder vragen de verslavende angstremmer lorazepam of leverden illegaal de medicijnen uit het buitenland. De overtredingen zijn gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De sites hebben hun medisch advies deels uitbesteed aan buitenlandse artsen en apothekers in Duitsland, Polen of Bulgarije. Ze willen de namen van deze artsen soms niet noemen. Anderen ontlopen hun aansprakelijkheid door te opereren via een buitenlandse trustmaatschappij.

Patiënten kunnen via de websites medicijnen bestellen met een recept van een online-arts. Nederland telt zeven van dergelijke sites. De Inspectie lanceert vandaag een publiekscampagne om patiënten te wijzen op de gevaren. Ze lopen volgens de dienst grote gezondheidsrisico’s omdat veel medicijnen ongeregistreerd zijn of namaak, of omdat de artsen hun patiënten niet kennen.

Vanaf volgende maand is het werk van de internetdokters wettelijk verboden. Dan treedt de nieuwe geneesmiddelenwet in werking die het artsen niet langer toestaat om medicijnen voor te schrijven aan patiënten die ze niet kennen of waarvan ze geen medicatiegeschiedenis hebben.

De Inspectie heeft de afgelopen jaren een tiental artsen gesommeerd hun werkzaamheden voor sites te stoppen. Dat had deels een averechts effect omdat sommige sites hierdoor zijn uitgeweken naar het buitenland, waar ze controle door de Inspectie ontlopen. Een aantal sites overweegt vanwege de strenge regels alsnog de grens over te steken.

Een van de onderzochte sites is dokteronline.com dat twee jaar geleden in opspraak kwam toen een vrouw zelfmoord pleegde met Depronal die ze via de site had besteld. De arts werd veroordeeld door de tuchtrechter. Naar de medische sites wordt al geruime tijd onderzoek gedaan, zegt de Inspectie.

Bron: volkskrant.nl 

 

Lees ook:Tarieven van internetapotheken onder de loep
Lees ook:Inspectie waarschuwt voor online medicijnverkoop
Lees ook:Gynaecoloog en verloskundige Westfries Gasthuis vervolgd
Lees ook:Haagse ‘borstendokter’ lijkt definitief gestopt
Lees ook:Illegale verkoop medicijnen via internet kan gewoon doorgaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>