Gynaecoloog en verloskundige Westfries Gasthuis vervolgd


De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) gaat de zaak rond de dood van een pasgeboren baby in mei van dit jaar in het Westfries Gasthuis in Hoorn voorleggen aan de tuchtrechter. De gynacoloog en verloskundige die bij de bevalling betrokken waren, zullen hun handelen voor de rechter moeten verantwoorden.

Biendiya Ramgoelam overleed op 7 mei – vlak na haar geboorte – als gevolg van een reeks fouten op de afdeling verloskunde van het Hoornse ziekenhuis. Het overlijden van het meisje werd, tegen de regels in, niet bij de IGZ gemeld.

Later bleek dat er op de ziekenhuisafdeling wel meer mis ging. Begin augustus overleed een andere baby – dit werd wel aan de IGZ gemeld. Nadat dit nieuws bekend werd, kwamen er er bij de inspectie nog twee meldingen binnen.

De inspectie nam in augustus direct maatregelen tegen het Westfries Gasthuis. Volgens de IGZ was er op de afdeling verloskunde sprake van een ‘onveilige situatie omdat een goed functionerend kwaliteit- en veiligheidssysteem ontbrak.’

Omdat uit onderzoek van de inspectie is gebleken dat de zorg aan moeder en kind niet verantwoord is geweest, legt de inspectie het handelen van de gynaecoloog en de verloskundige voor aan de tuchtrechter.

Vooral een gebrek aan communicatie en onduidelijkheden in samenwerking en verantwoordelijkheidsverdeling tussen de klinisch verloskundige en de gynaecoloog hebben volgens de inspectie bijgedragen aan de verdrietige uitkomst. 

De zorgverleners wisten dat de moeder eerder een moeizame bevalling had gehad. Desondanks werden afspraken die met de moeder waren gemaakt, niet nagekomen en leverden beiden naar het oordeel van de IGZ onverantwoorde zorg

Bron: IGZ

Lees ook:Er is veel meer mis op babyafdeling Westfriesgasthuis
Lees ook:Veilig bevallen in Westfriesgasthuis
Lees ook:Justitie vervolgt gynaecoloog na dood baby
Lees ook:Hoornse gynaecoloog veroordeeld voor dood baby
Lees ook:Westfriesgasthuis stopt dood baby in de doofpot

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>