Westfriesgasthuis stopt dood baby in de doofpot

Een reeks fouten op de afdeling verloskunde van het Westfriesgasthuis in Hoorn heeft er begin mei voor gezorgd dat de pasgeboren Biendiya Ramgoelam overleed. Het ziekenhuis heeft de dood van het meisje echter nooit gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, terwijl dat wettelijk verplicht is. En ook nu nog gaat de betrokken gynaecoloog nog altijd vrijuit.

Waar het ziekenhuis Dirksland vorige week toegaf een fout te hebben gemaakt met toedienen van medicijnen, waardoor een patiënt overleed, verzuimt het Hoornse ziekenhuis om zijn verantwoordelijkheid te dragen.

Vyjantie (32) Ramgoelam uit het Noord-Hollandse Zwaag werd op 5 mei in het ziekenhuis opgenomen vanwege haar bevalling. Omdat er een zeker risico aan de bevalling zat, was vooraf bepaald dat wanneer de ontsluiting binnen uiterlijk 3 uur niet zou vlotten er een keizersnee zou volgen.

Tijdens de bevalling oordeelde de gynaecoloog echter dat een ontsluiting van 2 centimeter in 10 (!) uur vlot genoeg was en wees het dringende verzoek van de ouders om over te gaan tot een keizersnee af.

Uiteindelijk kreeg Ramgoelam toch een spoedkeizernee, maar helaas te laat. De aanvankelijk gezonde Biendiya overleed kort na de bevalling.

Het Westfriesgasthuis meldde de mislukte bevalling niet bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Die kwam er uiteindelijk eind juni toch achter toen zij van het Openbaar Ministerie in Alkmaar te horen kregen dat het echtpaar Ramgoelam aangifte probeerde te doen.

Op verzoek van de inspectie startte het Hoornse ziekenhuis alsnog een onderzoek, maar de ouders twijfelen aan de onafhankelijkheid ervan. De voorzitter van de onderzoekscommissie zou door de gynaecoloog die door de ouders verantwoordelijk wordt gehouden voor het drama, persoonlijk zijn uitgekozen.

De onderzoekscommissie wiens rapport inmiddels bij de IGZ ligt, zou geconcludeerd hebben dat er bij de calamiteit sprake is geweest van een opeenstapeling van minder optimale beslismomenten.

Het Westfriesgasthuis zegt diverse maatregelen te nemen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Maar het op het matje roepen van de betreffende gynaecoloog hoort daar niet bij.

Hij is volgens het Noord-Hollands Dagblad gewoon aan het werk in het Westfriesgasthuis. Volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, omdat hij een prima specialist zou zijn die nog niet eerder dergelijke fouten heeft gemaakt.

En zo kunnen artsen dus maar fouten blijven maken.

Overigens zit de verloskundige van de vrouw, die zich na de dood van het kindje ziek meldde, nog altijd thuis.

Bron: Medical facts

Lees ook:Justitie vervolgt gynaecoloog na dood baby
Lees ook:Hoornse gynaecoloog veroordeeld voor dood baby
Lees ook:Gynaecoloog en verloskundige Westfries Gasthuis vervolgd
Lees ook:Moet gynaecoloog Westfriesgasthuis naar huis gestuurd worden?
Lees ook:Er is veel meer mis op babyafdeling Westfriesgasthuis

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Westfriesgasthuis stopt dood baby in de doofpot

  1. Dewi

    een dergelijk iets is ons ook overkomen bij een ander ziekenhuis. Maar je staat machteloos en met je handen in het haar. Artsen nemen je niet serieus en zwangere vrouwen daar luisteren ze helemaal niet naar. Alles schuiven ze dan op de hormonen… Ondertussen zitten wij nu ook met een gehandicapt kindje.

      /   Reply  / 
    1. Nanda

      15 jaar geleden heb ook ik een horrorbevalling in het WFG gehad. Het resultaat: een meervoudig complex gehandicapte zoon. Dit had niet mogen gebeuren. Hij was gezond voor de bevalling en door medisch falen van de arts doodziek ter wereld gekomen. Mijn klacht bij het WFG werd niet ontvankelijk verklaard. Tijdens een gesprek met de arts deelde hij mij mede dat hij een volgende keer niet anders zou handelen. Een onafhankelijk deskundige heeft wel fouten geconstateerd. Ook een professor heeft de fouten geconstateerd. De arts heeft zijn fout nooit toegegeven. Ik hoop dat er nu eens gerechtigheid plaatsvindt en er een grondig onderzoek naar deze afdeling komt.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>