Veilig bevallen in Westfriesgasthuis

Het Westfriesgasthuis moest deze week even flink slikken toen bekend werd dat een gynacoloog en verloskundige die in mei dit jaar betrokken waren, zich moeten verantwoorden voor de tuchtrechter. Het ziekenhuis heeft echter sinds dit voorval op aandringen van de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) een aantal maatregelen genomen die de zorg weer op niveau moet brengen. En met succes, zo laat het Hoornse ziekenhuis weten. Vrouwen kunnen nog steeds met een gerust hart in het Westfriesgasthuis bevallen.

De Raad van Bestuur heeft het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) dat is opgesteld naar aanleiding van het overlijden de baby in mei, inmiddels bestudeerd.

Fred Plukker, interim-voorzitter van de Raad van Bestuur: ‘Dat was een heel tragische gebeurtenis. Die heeft ertoe geleid dat we een aantal maatregelen hebben genomen, waarover de Inspectie tevreden is. Voorop staat dat alle patiënten in dit ziekenhuis kunnen rekenen op verantwoorde zorg, ook op de afdeling verloskunde. Daar blijven we dag en nacht aan werken.’

Sinds afgelopen zomer is een flink aantal maatregelen genomen op de afdeling verloskunde. Zo is er nu 3 keer per dag een overdracht van informatie over de patiënten tussen artsen, verloskundigen en verpleegkundigen. Dat is terug te lezen in het medisch dossier van de patiënt.

Knelpunten op de afdeling worden voortaan direct gemeld aan de Raad van Bestuur en in heldere werkafspraken zijn taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden duidelijk vastgelegd.

Gynaecologen in het Westfriesgasthuis zien voortaan alle patiënten die tijdens hun zwangerschap een verhoogd risico hebben op complicaties.

Daarnaast is prof. dr. H.W. Bruinse sinds augustus op voordracht van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) als onafhankelijk begeleider van de betrokken afdeling actief.

Fred Plukker: ‘Hoe triest het overlijden van de baby ook is, de indruk dat zwangeren in het Westfriesgasthuis onvoldoende zorg krijgen is onterecht. Deze gebeurtenis heeft ertoe geleid dat nadrukkelijk de puntjes op de i zijn gezet.’

‘Ik ben nog maar kort interim-voorzitter maar heb al wel kunnen vaststellen dat iedereen die ik ontmoet in dit ziekenhuis, niet alleen op de afdeling verloskunde, optimaal is gemotiveerd om de beste zorg te bieden.’

Bron: Westfriesgasthuis

Lees ook:Er is veel meer mis op babyafdeling Westfriesgasthuis
Lees ook:Westfriesgasthuis stopt dood baby in de doofpot
Lees ook:Hartcentrum UMC St Radboud langer dicht
Lees ook:Ziekenhuis Maastricht weigert patiënten
Lees ook:Ziekenhuis Spijkenisse nu onder volledig toezicht inspectie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>