Ziekenhuis Maastricht weigert patiënten

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) heeft sinds oktober vorig jaar de behandeling van tientallen patiënten geweigerd omdat ze niet in de directe omgeving van het ziekenhuis wonen. Het gaat om patiënten met zeldzame immunologische ziekten, die voor het AZM relatief duur zijn om te behandelen. Dat meldde NRC Handelsblad gisteren.

De Raad van Bestuur van het ziekenhuis heeft de afdeling klinische immunologie verplicht om nieuwe patiënten aan een ‘postcodecheck’ te onderwerpen omdat de kosten anders de pan uitrijzen. Wie niet in Maastricht of het aangrenzende Heuvelland woont, wordt niet geholpen.

Dat is natuurlijk belachelijk. Als ziekenhuis mag je natuurlijk nooit patiënten weigeren op grond van waar ze wonen. Het ziekenhuis zou juist trots moeten zijn op zijn specialisme en op het feit dat patiënten speciaal naar het AZM komen om behandeld te worden.

Het AZM kan niet zeggen hoeveel patiënten tot nu toe zijn geweigerd. Wel is bekend dat 2 van hen een klacht hebben ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Die zegt de handelwijze van het ziekenhuis te gaan onderzoeken.

Het Maastrichtse ziekenhuis overweegt intussen om de ‘postcodecheck’ ook voor andere specialismen te voeren. Daarover zegt Guy Peeters, voorzitter van de Raad van Bestuur in het NRC:  ‘We kunnen deelspecialismen stoppen of alleen nog regionaal aanbieden. Mogelijk dat dan de hele klinische immunologie verdwijnt; ik sluit niets uit.’

Lees ook:Hartcentrum UMC St Radboud langer dicht
Lees ook:Voltallige raad van Bestuur UMC St Radboud stapt op
Lees ook:Tuchtzaak tegen Ernst Jansen Steur
Lees ook:Directeur Maasstad Ziekenhuis stapt op
Lees ook:Chirurgen Boxmeer opnieuw op straat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>