Selenium verhoogt kans op diabetes type 2


Wie te veel selenium binnenkrijgt loopt een dubbel risico om diabetes type 2 te krijgen. Dat blijkt uit een groot Engels onderzoek, aldus het Diabetes Fonds.

Selenium wordt vaak aangeraden als supplement tegen diabetes. Geen goed idee, blijkt uit dit onderzoek. Het helpt er niet tegen, en vergroot de kans eerder.

Selenium, ook wel seleen genoemd, is een mineraal dat van nature in voeding voorkomt. Het is onmisbaar voor onze gezondheid en stofwisseling. Daarom krijgen mensen met diabetes (of kans daarop) vaak het advies om extra selenium te slikken. De supplementen zouden de suikerstofwisseling verbeteren.

Engelse onderzoekers keken naar het effect van seleniumsupplementen op het krijgen van diabetes. Ze vergeleken een groep van zeshonderd mensen die acht jaar lang dagelijks 200 microgram extra selenium slikten, met een even grote groep mensen die een placebo namen. De seleniumslikkers kregen twee keer zo vaak diabetes type 2 als de mensen met de neppil.

De onderzoekers concluderen dat er op dit moment geen basis is voor een advies om extra selenium te slikken. Sterker nog, je kunt dat nu beter niet doen want het vergroot de kans op diabetes type 2.

Bron: goededoelen.nl 

Lees ook:Hoge dosis statine: grotere kans op diabetes
Lees ook:Vieze lucht verhoogt kans op diabetes
Lees ook:Bewegen is beste bescherming tegen diabetes type 2
Lees ook:Slanke diabetespatiënt heeft dubbel pech
Lees ook:Met vitamine K minder kans op diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>