Vieze lucht verhoogt kans op diabetes

Veel fijnstof in de lucht verhoogt de kans op diabetes type 2. Dat blijkt uit Duits onderzoek onder oudere vrouwen. Waarschijnlijk zet het fijnstof een milde ontsteking in gang, wat kan leiden tot diabetes.

De onderzoekers onderzochten 1.775 vrouwen uit het sterk vervuilde Duitse Ruhrgebied, en twee minder vervuilde dorpen in de buurt. De vrouwen waren 54 of 55 jaar oud toen het onderzoek begon.

Zestien jaar later bleken de vrouwen uit sterk vervuilde steden vaker diabetes type 2 te krijgen. Vermoedelijk is vooral het fijnstof dat auto’s uitstoten de boosdoener.

Vrouwen uit de sterk vervuilde steden hadden meer van de stof C3c in het bloed. C3c is een belangrijke schakel in een onderdeel van het afweersysteem dat een ontsteking in gang kan zetten. Daarnaast is bekend dat de hoeveelheid C3c in het bloed stijgt door luchtvervuiling. Berekeningen lieten zien dat vrouwen met veel C3c vaker diabetes type 2 kregen.

Volgens de onderzoekers is meer onderzoek nodig om er achter te komen hoe het fijnstof precies tot diabetes type 2 kan leiden.

Bron: Diabetesfonds

Lees ook:Witte wijn helpt tegen diabetes
Lees ook:Diabetes gaat vaak samen met psoriasis
Lees ook:Fijnstof leidt tot grotere kans op hartziekten
Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten
Lees ook:Hypers bij diabetespatiënten schadelijker dan gedacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>