‘Mannelijke arts mag niet geweigerd worden’


Mannelijke gynaecologen moeten desnoods tegen de wil van toekomstige ouders in, hulp verlenen als het leven van het ongeboren kind in gevaar is: óók als de zwangere vrouw liever geen mannenhanden aan haar kraambed heeft.

Peter Holland, voorzitter van de overkoepelende artsenfederatie KNMG, heeft gisteren tijdens een congres van de Nederlandse vereniging van gynaecologen NVOG voorgesteld om hiertoe een richtlijn op te stellen.

Aanleiding is een incident in juli van dit jaar, waarbij een echtgenoot van een moslimvrouw de mannelijke gynaecoloog hardhandig uit de verloskamer zette. De echtgenoot eiste een vrouwelijke gynaecoloog.

De arts heeft de vrouw uiteindelijk met een ambulance naar een ander ziekenhuis in een andere stad vervoerd waar toevallig een vrouwelijke gynaecoloog dienst deed.

De baby is uiteindelijk gezond ter wereld gekomen, maar dat had natuurlijk ook heel anders kunnen aflopen. Bij een dergelijke kwestie van leven en dood heeft Holland naar mijn mening gelijk als hij vindt dat een arts moet kunnen ingrijpen.

Als ouders van tevoren aangeven dat zij enkel door een vrouwelijke arts behandeld willen worden, dan hebben zij natuurlijk dat recht.

Maar dan moet hen er wel meteen bij verteld worden dat deze wens in noodsituaties – waarbij het ongeboren kind dus echt dreigt dood te gaan – niet vervuld kan worden. In dat geval zullen de ouders genoegen moeten nemen met de dienstdoende arts.

Lees ook:‘Arts mag voorkeur mannelijke of vrouwelijke arts negeren’
Lees ook:‘Weigering hulp van mannelijke arts strafbaar’
Lees ook:Moslima mag man als arts weigeren
Lees ook:Moslima weigert man als arts
Lees ook:Helft van de artsen wel eens afgewezen door patiënt

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “‘Mannelijke arts mag niet geweigerd worden’

  1. arend

    sorry we zijn hier in cristelijk land

      /   Reply  / 
  2. CIA

    Ik vind dit inderdaad heel verregaand… Ikzelf heb een zeer slechte ervaring achter de rug met een mannelijke arts, waardoor ik – om begrijpelijke redenen – in de toekomst ook steeds een vrouwelijke arts verkies. Maar in noodgevallen is het uiteraard logisch dat die keuze geen prioriteit heeft op de veiligheid van de patiënt in kwestie…

      /   Reply  / 
  3. Klaas

    Belachelijk gewoon…

    Gewoon dood laten gaan zo’n kindje dan..
    zullen ze het wel afleren ons te dwingen ons aan te passen aan dat kutgeloof van ze.

    en de echtgenoot moeten ze in ieder geval opsluiten voor mishandeling op de arts en voor poging tot (zware) mishandeling op een ongeboren kind. Wat een mongool…

      /   Reply  / 
  4. Maybritt

    Het enigste wat ik tot nu toe heb gelezen en dat belachelijk is dat reactie van jou klaas de lul.. Vieze vuile rascist dat je bent hoe je kut commentaar maar voor je als je toch alleen maar rascistische opmerkingen hebt. Wat heeft die ‘kutgeloof’ jou aangedaan? Wat een ongelofelijke stomme debiel ben je zeg !

      /   Reply  / 
  5. Tuba

    Klaasje??

    Ik vind het heerlijk om te zien dat je last hebt van al die moslims in “je” land.
    Klaasje pech gehad..Ja jammer he dat al die buitenlanders nu hun eigen bedrijfjes,zaakjes hebben zelfs hun eigen elite middelbare school.
    Oh en ja al die buitenlandse jongeren die studeren aan de HBO en WO terwijl er zoveel autochtoonse jongeren naar het MBO gaan..

    Pech gehad Klaasje het zal alleen maar erger worden. Er zijn nu ook zoveeel Nederlanders die voor de Islam kiezen maar dat zal jij niet zien in de media..Maar geloof me het zijn er veeeeel.

    Ach ja.. je moet er maar mee leren leven.

      /   Reply  / 
  6. NoeNoe

    Klaasje!!
    Ik vind jou echt een enorme lompert!!
    Echt weer zo een persoon die ons zwart probeert te maken!!
    Het lukt je niet hoor dus doe geen moeite!!
    De Islam is een sterk groeiend geloof!!
    Zelfs na alles wat je over ons hoort in de media!!
    Ben trots op onze geloof en onze cultuur!!
    We passen ons wel aan!!
    Maar niet aan jou soort!!
    Dat je het maar weet :D
    NoeNoe

      /   Reply  / 
  7. Klaas

    Misschien ben ik een Vieze vuile rascist dat mijn kut commentaar maar voor me moet houden, goed.. vind het niet zo erg dat jullie dat van me denken. Ik zelf zeg altijd dat ik geen hekel heb aan buitenlanders zolang ze onze waarden en normen overnemen, dus niet alleen wanneer het goed uitkomt. Ik heb iets tegen mensen die ons in Nederland dwingen ons aan te passen aan iets wat hier in mijn ogen niet thuis hoort. *ik vind vrouwen/mannen in funtie (arts, politie, brandweer, etc) door iedereen gelijk moeten worden behandeld. (Dus ook door mensen met een ander geloof)

    Waarom moeten we deze (KUT)moslim (deze betreffende man) niet aanpakken voor hetzelfde? Die kerel discrimineerd onze nederlandse arts en werkt hardhandig de dokter de behandelkamer uit. En dat allemaal omdat hij in allah geloofd. Kortom hij wil de diensten bepalen van het ziekenhuis, en zoals we hebben gemerkt kan ook deze moslim zijn handen weer eens niet thuis houden.

    Misschien is kut-geloof inderdaad een beetje kort door de bocht, laat ik het iets genuanceerder zeggen. De uitoefening van het geloof van en door deze moslim-man (en helaas een uitoefening die bij erg veel moslimmannen voorkomt) is oneerbiedig tegenover de cultuur die hier al meer dan een paar duizend jaar is.

    Als ik in het midden oosten zou gaan wonen, en ik zou daar (als ik in god zou geloven) een kerk willen bouwen, denk ik niet dat me dat in dank word afgenomen, en ik zou al helemaal geen geld krijgen van de overheid om zoiets te bouwen.

    Wij nodigen jullie allemaal uit om hier ook te komen wonen. Voor mij is dat geen enkel probleem, maar waarom moet ik dan geen leven zoals jullie? Jullie komen hier toch heen omdat het hier beter is? Als wij dat gaan worden zoals jullie, word het hier dan niet net zoals het is waar jullie vandaan komen? Het enige wat we vragen is je aan te passen aan onze normen en waarden. Jullie normen en waarden staan mij inderdaad niet aan, daarom ben ik ook hier blijven wonen.

    Het spijt me dat ik jullie weer op jullie tere zieltjes heb getrapt, maar van mij hadden ze die vrouw en man zou op de stoep van het ziekenhuis mogen zetten, mensen die niet willen leven volgens onze normen en waarden mogen in mijn ogen keihard worden aangepakt. Ik begrijp dat jullie hier moeite mee hebben en dan gaan schoppen en schelden tegen iedereen die daar iets van durft te zeggen.

    En tsjaa.. als ik een racist ben omdat ik zeg dat ik het belachelijk vind dat wij ons in Nederland moeten aanpassen aan dit soort ONZIN regels van dit geloof, dan ben ik maar een racist mensen. Ik schaam me niet voor mijn gedachten hierover.

    In afwachting van jullie nieuwe tirade verblijf ik,

      /   Reply  / 
  8. KvL

    ik heb geantwoord op je bericht.

      /   Reply  / 
  9. KvL

    ik heb geantwoord op je bericht.

      /   Reply  / 
  10. D.Weller

    Ik moet zeggen dat ik het gedeeltelijk eens ben met Klaas. Als moslims in ons land komen wonen, moeten ze zich inderdaad aanpassen aan onze cultuur, maar om nu te zeggen dat ze de baby dan maar moeten laten sterven vind ik te ver gaan. Dan houdt zelfs de gyneacoloog zich niet aan zijn eed als arts.
    Wat ik ook vind is dat ze inderdaad die moslimman eens aan moeten pakken (als in rechtzaak), omdat hij het leven van zowel zijn vrouw als zijn kind en misschien ook wel dat van die gyneacoloog (ik weet niet hoe ver hij is gegaan) in gevaar heeft gebracht.
    We leven nu eenmaal in een vrij land waar (naar mijn mening helaas) te veel buitenlanders wonen, maar daar valt niks aan te doen. We hebben ze nou eenmaal hier en zullen er toch maar het beste van moeten maken.
    Ik hou nou eenmaal ook niet zo van die islam, maar ik accepteer het wel.
    Verder vind ik het goed dat mensen zelf kunnen kiezen of ze een vrouwelijke of mannelijke arts krijgen, maar inderdaad niet in noodsituaties.
    Met vriendelijke groet,

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>