Voortaan overal en altijd pijnloos bevallen

Goed nieuws voor vrouwen die opzien tegen de bevalling en dan met name tegen de pijn die ermee gepaard gaat. Binnenkort heeft elke vrouwe recht op een verdovende ruggenprik, of het nu midden in de nacht is of niet.

Nu is in veel ziekenhuizen 's nachts en in het weekend vaak geen prik mogelijk.

Vrouwen moeten altijd een pijnloze bevalling kunnen hebben, zo meldt de conceptrichtlijn 'Pijnbehandeling tijdens de bevalling' die is opgesteld door gynaecologen en anesthesisten. Binnen een uur nadat zij erom vraagt, moet de vrouw een ruggenprik kunnen krijgen.

Dat betekent dat binnenkort in elk ziekenhuis met een verloskundige afdeling een pijnloze bevalling gegarandeerd moet zijn. Er moet dan dus 24 uur per dag een anesthesist beschikbaar zijn die de ruggenprik mag geven. Omdat dat niet overal haalbaar is, wordt verwacht dat sommige verloskundeafdelingen zullen sluiten.

De richtlijn gaat waarschijnlijk rond juni gelden. Volgens de artsen is pijn bij de bevalling een van de ergste soorten pijn die er bestaat; acht op de tien vrouwen vinden de pijn ondraaglijk.

Lees ook:Verband ruggenprik en stoppen met borstvoeding
Lees ook:Ruggenprik voor iedere zwangere vrouw
Lees ook:Ruggenprik voor gratis bevalling
Lees ook:‘Wendy van Dijk iets te lyrisch over de ruggenprik’
Lees ook:Toenemende vraag naar ruggenprik

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Voortaan overal en altijd pijnloos bevallen

  1. Ikke

    Hoera, Nederland stapt eindelijk uit de middeleeuwen! De pijn is fijn maffia heeft verloren!

      /   Reply  / 
  2. Veertje

    Laat de vrouw die ‘pijnloos’ wil bevallen dan wel goed voorgelicht zijn over de gevolgen voor de hechting van de baby aan de moeder, een van de belangrijkste dingen in het leven. Allebei versuft en verdoofd gaat dit niet meer vanzelf. Jaren later zijn deze kinderen vatbaarder voor het grijpen naar drugs (ik kan de pijn niet aan maar gelukkig is daar een middeltje voor, net als de moeder deed)… Wat is belangrijker: een pijnloze bevalling of een meer gelukkig mensenleven?!!!!

      /   Reply  / 
  3. Iezor

    Veertje.. ooit pijnloos bevallen? Ikzelf heb vier kinderen ter wereld gebracht.. drie gewoon, ééntje pijnloos.. Versuft was ik noch mijn kind helemaal niet.. Het was mijn mooiste bevalling, die pijnloze, want ik was niet versuft van de pijn, en kon het bewust meemaken… Dat deze kinderen eerder naar drugs of pijnstillende middelen grijpen??? Sorry hoor, maar daar moet ik hard om lachen..

      /   Reply  / 
  4. Sonja

    @Veertje en Iezor: ik vind het ook wel een beetje ver gaan om te zeggen dat kinderen die met een ruggenprik op de wereld zijn gezet later eerder naar de drugs grijpen. Overigens wordt de verdoving gestopt op het moment dat de persweeen beginnen (anders zou je die namelijk niet voelen), dus met die versufdheid (als die er al is, want volgens mij word je van een ruggenprik niet suf) valt het volgens mij wel mee!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>