Boter op élke boterham


Vet slecht? Nee hoor, we moeten juist meer margarine op onze boterham smeren!

Het
Voedingscentrum heeft de hoeveelheid margarine, halvarine, bereidingsvetten en
oliën die we dagelijks moeten eten, verhoogd. Daartoe heeft het centrum de
Schijf van Vijf aangepast.
 

Voorheen
was de aanbeveling 20 gram
aan (smeer)boters en oliën per dag voor vrouwen en 35 gram per dag voor
mannen. Het nieuwe advies is 45
gram per dag voor vrouwen en 50 gram per dag voor
mannen.

Om je een idee te geven: op
een boterham smeer je circa 5
gram, voor de bereiding van een warme maaltijd gebruik je gemiddeld
15 gram.

De groep ‘margarine, halvarine, bereidingsvetten en oliën’ is één van de vijf
vakken van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze producten zijn een
belangrijke bron van essentiële vetzuren en vitamine A, D en E. Ze vormen een
onmisbaar onderdeel van onze voeding.

Margarine uit een kuipje heeft een gunstige vetzuursamenstelling, dat wil
zeggen veel goede onverzadigde vetten en weinig slechte verzadigde vetten.

Je boterham besmeren is dan ook een eenvoudige manier om goede vetten binnen te
krijgen. Maar niet iedereen weet dit. Dat komt vooral doordat vaak álle vetten
als slecht worden gezien.

De Schijf van Vijf kent nog een andere aanpassing: voortaan is ook 'voldoende bewegen' een
basisregel.

Lees ook:Te weinig peuters krijgen boter op hun boterham
Lees ook:De schijf van vijf in een ‘nieuw jasje’
Lees ook:Doei rood vlees, welkom vette vis!
Lees ook:Kinderen op vetarm dieet gezet
Lees ook:De schijf van vijf is nog steeds broodnodig

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Boter op élke boterham

  1. Sonja

    Ja, we kunnen natuurlijk op elke slak zout leggen. Maar ik bedoel hier natuurlijk dat je je boterham moet beleggen met halvarine en niet met roomboter!

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    we hebben het hier over gezonde en ongezonde vetten. Toch niet over het mileu of over de auto???

      /   Reply  / 
  3. Blup

    Margarine is een hoog bewerkt, bijna giftig, te noemen industrieel produkt. Margarine aanduiden met boter is een gotspe, net als margarine en voeding in één zin.

      /   Reply  / 
  4. Mike

    Ben je wel goed bij je hoofd muts? Kwik is giftig en zolang dat er niet in zit gaan we dr niet aan dood. Maak je maar zorgen om belangrijkere zaken ok?

      /   Reply  / 
  5. Blup

    Lol. ik ben nog nooit eerder in mijn leven een muts genoemd. *streept af op lijstje*. En ik heb er verder helemaal geen bezwaar tegen dat wie dan ook margarine eet. Net zo min als ik je tegen zou houden als je kwik zou eten. Mag je helemaal zelf weten. Maar je moet niet liegen en zeggen dat margarine gezond of voeding is.

      /   Reply  / 
    1. MetaBool

      Mee eens. Margarine is namaak, surrogaat oftewel ‘Ersatz’, zoals onze oosterburen het treffend uitdrukken. Boter bevat gemiddeld (de samenstelling kan wat variëren in de loop van de seizoenen) voor de helft verzadigd vet.

        /   Reply  / 
  6. Marco

    Ik denk toch dat het voedingscentrum hier een kleine vergissing maakt. Maar dat zien we wel over 5 jaar als alle kinderen naar school.. rollen.
    ———————————————-
    http://www.eiwitten-shakes.nl/eiwitdieet-bestellen/

      /   Reply  / 
  7. Metabool

    Neehoor, je helemaal volstouwen met die gore eiwitshakes waar je opzichtige sluikreclame voor maakt; is dat gezond? Die rommel is nog peperduur ook en vroeger of later ga je weer gewoon eten en wat dan? Zie Erica Terpstra e.a. O wacht even, je probeert mensen wijs te maken dat ze dik worden van vetten in hun voeding. Ter overdenking: de afgelopen twintig jaar zijn we veel minder vet maar ongeveer evenveel calorieën blijven eten bij een eveneens gelijkgebleven bewegingspatroon. In diezelfde periode is overgewicht en obesitas explosief gestegen. Hoe komt dat?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>